ua en ru

Росія вводить санкції проти України з 1 січня

Росія вводить санкції проти України з 1 січня Фото: прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв

Медведєв заявив, що Росія "захищає" свій ринок

Росія з 1 січня 2016 року вводить санкції проти України, які включають мита та продуктове ембарго, аналогічне до чинного щодо країн, які підтримали санкції проти РФ. Відповідну постанову підписав прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв, передає РИА Новости.

"Україна заявила про те, що з початку наступного року починається, якщо говорити прямо, триває імплементація економічної частини угоди про асоціацію з Євросоюзом. В цих умовах нам потрібно захищати свій ринок і наших виробників і не допустити ввезення під виглядом українських товарів з інших країн. На практиці це означає, що з 1 січня 2016 року щодо України будуть застосовуватися ввізні мита, передбачені єдиним митним тарифом Євразійського економічного союзу", - заявив Медведєв.

Крім того з 1 січня 2016 року на Україну будуть поширені відповідні економічні заходи у зв'язку з її приєднанням санкцій Євросоюзу і США щодо Росії.

"У серпні поточного року ми поширили такі заходи на ряд держав - Ісландію, Норвегію, Ліхтенштейн, Чорногорію, Албанію. Ввели заборону на ввезення звідти сільгосппродукції, сировини і продовольства. Щодо України була зроблена обмовка, що РФ не введе санкції, якщо будуть проведені певні консультації, досягнуті угоди щодо економічної частини угоди про асоціацію з ЄС. Оскільки Україна прийняла рішення про імплементацію, ніяких особливих угод... не досягнуто, з 1 січня ці заходи будуть поширені і на Україну", - пояснив Медведєв.

Зазначимо, заборону на ввезення певних товарів запроваджено указом президента Росії від 6 серпня 2014 року "Про застосування окремих спеціальних економічних заходів у цілях забезпечення безпеки Російської Федерації".


У список товарів входять м'ясні і молочні продукти, риба, овочі, фрукти і горіхи.

Раніше президент РФ Володимир Путін заявляв, що Росія не буде вводити якісь санкції проти України, але вона позбудеться всіх преференцій.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко повідомив, що 21 грудня буде офіційно оголошено про продовження ще на півроку санкцій проти країни-агресора Росії за невиконання мінських угод.