ua en ru

Росія в грудні 2012 р. запропонувала Україні ціну газу в 268,5 дол./тис. куб. м без будь-яких умов, - Зурабов

Росія в грудні 2012 р. запропонувала Україні ціну газу в 268,5 дол./тис. куб. м без будь-яких умов. Про це повідомив посол РФ в Україні, Михайло Зурабов на міжнародній конференції "Економічні та правові наслідки підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС для її взаємин з країнами Митного союзу" в Ялті (АР Крим).

Росія в грудні 2012 р. запропонувала Україні ціну газу в 268,5 дол./тис. куб. м без будь-яких умов. Про це повідомив посол РФ в Україні, Михайло Зурабов (на фото) на міжнародній конференції "Економічні та правові наслідки підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС для її взаємин з країнами Митного союзу" в Ялті (АР Крим).

Під час зустрічі Віктора Януковича і Володимира Путіна, яка мала відбутися 18-19 грудня 2012 року в Москві, планувалося підписання низки двосторонніх договорів, заяв і протоколів. "Зараз я вже можу розповісти про ту зустріч, яка була запланована, але, на жаль, не відбулася. На ній Віктор Янукович і Володимир Путін мали обговорити і підписати низку двосторонніх договорів, заяв і протоколів. Зокрема, найбільш чутливою темою була ціна на газ для української сторони. Сьогодні я можу озвучити цю ціну: для українських споживачів вона склала б 268,5 дол. за тисячу кубометрів, - сказав Зурабов. - Багато хто вважає, що Російська Федерація використовує ціну на газ для тиску на Україну. Відповідально заявляю: це не так! Саме тоді, в кінці 2012 року, наша сторона не ставила ніяких умов, у тому числі і щодо участі України в інтеграційних процесах".

Також посол РФ підкреслив, що тоді йшлося про створення газотранспортного консорціуму: повинні були обговорюватися умови її створення, технічні аспекти, інвестиційні питання.

Зазначимо, Україна за 5 міс. 2013 р. купила в Росії 9,4 млрд куб. м газу на 3,94 млрд дол. Таким чином ціна газу склала 420 дол./тис. куб. м.

Зурабов додав, що Росія в 2013 р. має намір прокачати через територію України 68-70 млрд куб. м газу. "Газотранспортна система України може прокачувати від 60 млрд - це критична цифра, після якої бюджет України починає терпіти збитки від ГТС. Цього року ми прокачаємо через Україну 68-70 млрд куб. м газу", - сказав Зурабов.

Нагадаємо, візит Януковича до Москви був запланований на 18 грудня. На цій зустрічі Янукович і Путін повинні були обговорити актуальні питання міждержавної співпраці в енергетиці, економіці, інших сферах, вироблення взаємоприйнятного механізму взаємодії України з Митним союзом. У ході переговорів президенти планували підписати низку документів, однак зустріч була скасована.