ua en ru

Росія знищить єдиний український підводний човен

Росія знищить єдиний український підводний човен Фото: підводний човен "Запоріжжя" (wikipedia.org)

Човен був захоплений під час окупації Криму у 2014 році

Росія планує знищити підводний човен "Запоріжжя" (U-001) проекту 641 Військово-морських сил ЗС України, захоплений у 2014-у році. Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Як зазначається, рішення оголосило міністерство оборони РФ на тендері по утилізації ряду кораблів. У самому тендері вказується про намір ліквідувати підводний човен проекту 641 без вказання, якого саме човна. Проте відомо, що в розпорядженні Росії є тільки один підводний човен цього проекту - субмарина "Запоріжжя" (U-001).

Підводний човен "Запоріжжя" був побудований у 1970 році, спочатку він входив до складу Північного флоту. У 1990 році підводний човен був перевезений на Чорне море, а в 1997 році увійшов до складу Військово-морських сил України. За характеристиками і своїм бойовим можливостям дизельний підводний човен "Запоріжжя" перестав відповідати вимогам сучасного морського бою ще на початку 1980-х років. У складі ВМС України майже весь час перебував на ремонті.

У травні 2014 року повідомлялося, що Міністерство оборони України вивело з окупованого Криму 18 з 70 українських кораблів. Всього у Криму було у 70 кораблів, 21 - бойовий і 49 - допоміжних.