ua en ru

Росія цілеспрямовано готувалася до агресії проти України, - Петренко

Росія цілеспрямовано готувалася до агресії проти України, - Петренко Фото: Павло Петренко

Росія цілеспрямовано готувалася до агресії проти України, оскільки вся російська дипломатія, починаючи з 90-х рр., свідомо під час підписання будь-яких міждержавних договорів додавала положення, які гарантували їй можливість не поширювати на ці договори правила міжнародного суду. Про це під час години уряду у Верховній Раді заявив міністр юстиції Павло Петренко.

"Простою мовою це означає, що росіяни, розуміючи, що вони не збираються виконувати ключові, державні, міжнародні договори вписували, що в разі порушення ними цього договору, вони мають право відмовитися від розгляду такої справи в міжнародному суді", - заявив міністр.

За словами Петренка, юристи Мін'юсту, колеги з МЗС і правозахисники проаналізували блок міждержавних і міжнародних договорів, які підписала Росія за 25 років, і тих договорів, до яких приєдналася РФ як правонаступниця СРСР.

Міністр зазначив: "Це кілька тисяч міжнародних документів. Ми знайшли там невелику, але достатню кількість договорів, які дозволяють нам без згоди країни-агресора піти в міжнародний суд".

Зараз, за словами Петренка, за трьома масштабними конвенціями триває передсудова і судова робота.

"Я не можу через регламент міжнародного суду ООН розкривати деталі наших заяв до цієї інституції та процесу досудової підготовки. Тому що ці деталі може використати країна-відповідач і країна-агресор, щоб у процедурних моментах затягувати ці процеси", - наголосив він.

"Але я можу точно сказати, що ми ведемо досудову роботу фактично на завершальному етапі з тим, щоб зафіксувати порушення з боку РФ за двома конвенціями - "Міжнародна конвенція боротьби з фінансуванням тероризму" 1999 року і "Міжнародна конвенція з ліквідації всіх форм расової дискримінації" 1965 року", - додав він.

Зі слів міністра, за цими двома конвенціями в РФ немає змоги уникнути міжнародного суду, якщо ми доведемо її причетність до порушень за цими двома конвенціями.

За словами Петренка, є ще й третя конвенція, яка стосується "брутального і нахабного" порушення прав України через використання її надр на континентальному шельфі в Криму.

За цією конвенцією вичерпано всі механізми досудового врегулювання і зараз відбувається ініціювання цієї справи в міжнародному суді ООН.

Петренко висловив упевненість, що Україна виграє всі справи, які було ініційовано нею проти Росії.

"Я впевнений, що президент Росії, настане той час, буде мріяти про міжнародний кримінальний суд у Гаазі, а закінчить він набагато гірше, ніж десятки диктаторів", - завершив свою промову Петренко.