ua en ru

Росія погодилася знизити ціну на нафту для Китаю на 1,5 дол./бар

РФ і Китай у додатковій міжурядовій угоді про довгострокові поставки нафти в КНР прописали поправку до вартості нафти, яка буде знижена на 1,5 дол./бар. Про це повідомив глава ВАТ "НК "Роснєфть" Едуард Худайнатов. Він зазначив, що Росія і Китай змогли домовитися з цього "складного питання", прописавши відповідну цінову поправку в угоді.

Худайнатов нагадав, що Китай у 2011 р. недоплачував за поставки нафти. За його словами, "цифри досягали сотні мільйонів доларів". "Зараз не можна говорити, що ми дали знижку. Ми відступили від тієї максимальної ціни, за якою торгували в Китаї. Ми пішли на поправку в ціновій формулі", - уклав він.

Нагадаємо, що в лютому 2009 р. "Роснєфть" і "Транснєфть" підписали договір з китайським банком про отримання кредиту на загальну суму 25 млрд дол. Натомість "Роснєфть" повинна поставляти в КНР протягом 20 років по 15 млн т нафти щорічно по відгалуженню від трубопроводу Східний Сибір - Тихий океан ( ССТО).

Російську частину труби побудувала "Транснєфть". Поставки нафти почалися в 2011 р., але китайську сторону не влаштував діючий мережний тариф. Вона почала недоплачувати російським компаніям - 13 дол. з кожної тонни нафти (за оцінкою "Траснєфті"). Крім того, з'явилися взаємні зобов'язання "Транснєфті" і "Роснєфті". Згідно з контрактом, трубопровідна монополія повинна купувати сировину у нафтовий (в обсязі пропорційно отриманому кредиту) і потім продавати в Китай за тією ж ціною.

У травні 2011 р. Пекін частково погасив заборгованість, проте до кінця проблему вирішити так і не вдалося - недоплата становила 3 ​​дол./т. На початку липня 2011 р. глава "Транснєфті" Микола Токарєв відзначив, що якщо всі варіанти досудового врегулювання спорів будуть вичерпані, то компанія буде змушена звернутися до британського суду. При цьому віце-прем'єр РФ Ігор Сечин висловлював думку, що конфлікт, пов'язаний з боргом китайської CNPC за поставки нафти, можна вирішити в позасудовому порядку.

В кінці лютого ц.р. аналітики "Уралсиб Кепітал" висловили припущення, що акціонери "Роснефти" на позачергових зборах, призначеному на 10 квітня 2012 р., будуть приймати остаточне рішення з питання про зміни контракту на поставку нафти в Китай.

Також 28 лютого з посиланням на джерело повідомлялося, що "Роснєфть", "Транснєфть" нададуть "країнову" знижку CNPC у розмірі 1,5 дол. за барель.