ua en ru

Росія з 9 серпня планує зняти заборону на постачання овочів з ЄС

Росія з 9 серпня зніме всі обмеження на постачання свіжих овочів з Євросоюзу, накладені в зв'язку зі спалахом інфекції, викликаної високопатогенним ентерогеморагічним штамом кишкової палички E.coli 104.
"Якщо не з'явиться нових випадків захворювання, можливо, в понеділок (8 серпня) ми знімемо всі обмеження", - заявив глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко, передає "Росія-24". Таким чином, європейські овочі повернуться на прилавки з 9 серпня. Останній випадок зараження кишковою паличкою стався 26 липня 2011 р.
На даний момент в "листі очікування" значилися п'ять країн: Литва, Латвія, Естонія, Словенія та Німеччина. Заборона на імпорт європейських овочів була введена на початку червня. 22 червня ц.р. ЄС і РФ підписали угоду, що дозволяє негайно відновити постачання європейських овочів у Росію.
При цьому кожна країна Євросоюзу, що експортує свіжі овочі в Росію, повинна була протягом обмеженого періоду часу сертифікувати продукцію на предмет її походження і відсутності бактерії E.coli 104. Заморожені овочі поставляються до Росії за традиційною схемою, без спеціальної сертифікації.
Заборона на ввезення європейських овочів завдала значної шкоди європейським фермерам: у 2010 р. Росія закупила європейських овочів на 600 млн євро. Влада ЄС запевнила, що фермери отримають компенсації у зв'язку з фінансовими втратами.
Найбільший обсяг компенсації від ЄС отримають фермери з Іспанії - загалом майже 71 млн євро, польські фермери - 46,4 млн, італійські - 34,6 млн, фермери Нідерландів - 27,2 млн, у Німеччині сільгоспвиробники отримають 16 млн євро. Відшкодуванню підлягають втрати, понесені в період з 26 травня по 30 червня, тобто за товари, вилучені з ринку в цей період у зв'язку з поширенням інфекції.