ua en ru

Росія розраховує на розширення співпраці і нові спільні проекти з BP

Росія розраховує на розширення співпраці і нові спільні проекти з British Petroleum, заявив віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін на зустрічі в Москві з нинішнім главою BP Тоні Хейвордом і Робертом Дадлі, який займе цю посаду з 1 жовтня ц.р., повідомляє РБК.
Разом з тим віце-прем'єр заявив, що зміна глави BP "влаштовує" російську сторону. "Право власника BP визначати голову компанії, але нас це рішення теж влаштовує. Ми добре знаємо пана Дадлі за попереднім періодом його роботи в Росії", - нагадав І.Сєчін про те, що Р.Дадлі протягом декількох років очолював ТНК-BP. При цьому віце-прем'єр виразив упевненість, що процес передачі повноважень не буде складним. "Ми, звичайно, розраховуємо на ваш досвід, пане Дадлі, на появу нових проектів в нашій співпраці, поле для співпраці дуже широке", - зазначив І.Сєчін.
Нагадаємо, що Р.Дадлі керував ТНК-BP в 2003-2008 рр., до того як був зміщений з поста із-за конфлікту між британськими і російськими акціонерами компанії. Тоді представники консорціуму AAR ("Альфа-групп", Access Industries і "Ренова") заявляли, що Р.Дадлі в управлінні ТНК-BP переслідує тільки інтереси британської BP.
На кадрову перестановку у вищому керівництві ВР була вимушена піти після обширної критики на аресу Т.Хейворда з боку американської влади і громадськості через катастрофу в Мексиканській затоці.
Нафтова катастрофа поблизу узбережжя США почалася 20 квітня 2010 р. з вибуху метану на платформі Deepwater Horizon, що знаходилася під управлінням BP. Опісля два дні платформа затонула, а з пошкодженої свердловини на глибині 1,5 км почала витікати нафта. За час аварії у води Мексиканської затоки вилилося декілька мільйонів літрів нафти, що зробило цю аварію найбільшою нафтовою катастрофою в історії США.