ua en ru

Росія приєдналася до резолюції РБ ООН про безполітну зону і посилення санкцій щодо Лівії

Президент Росії Дмитро Медведєв підписав указ "Про заходи щодо виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1973 від 17 березня 2011 р.". Про це повідомляє прес-служба глави держави.
Зазначена резолюція Радбезу ООН передбачає встановлення безполітної зони у повітряному просторі Лівії та посилює санкційний режим щодо цієї держави, встановлений резолюцією РБ ООН 1970 від 26 лютого 2011р.
Указ передбачає застосування низки обмежень щодо Великої Соціалістичної Народної Лівійської Арабської Джамагирії (Лівія), встановлених резолюцією 1973, а також вводить додаткові заходи з виконання обмежень, передбачених указом президента РФ від 9 березня 2011 р. "Про заходи щодо виконання резолюції РБ ООН 1970 від 26 лютого 2011 ".
Зокрема, забороняється видача дозволів на використання повітряного простору Російської Федерації російськими та іноземними повітряними судами при виконанні міжнародних польотів, якщо повітряне судно має на меті здійснити політ у повітряному просторі Лівії, якщо воно зареєстроване в Лівії або належить або експлуатується лівійськими фізичними або юридичними особами, а також якщо є інформація, що дає підстави вважати, що повітряне судно використовується для доставки персоналу з надання послуг, пов'язаних з військовою діяльністю, включаючи доставку озброєних найманців або всіх видів озброєнь і пов'язаних з ними матеріальних засобів. При цьому зазначений заборона не поширюється на повітряні судна, що виконують політ виключно в гуманітарних цілях або здійснюють аварійну посадку.
Крім того, військовим кораблям дозволяється проводити огляд у відкритому морі суден, що прямують до Лівії або з Лівії, за наявності у Російської Федерації інформації, що дає підстави вважати, що судно використовується для доставки персоналу з надання послуг, пов'язаних з військовою діяльністю, включаючи доставку озброєних найманців , або перевозить вантажі, що містять продукцію, у відношенні продажу, поставки та передачі якою запроваджено заборону указом президента РФ від 9 березня 2011
Указ також забороняє операції з грошовими коштами і фінансовими активами найближчих родичів голови Лівії Муаммара Каддафі, його оточення, лівійських юридичних осіб, а також вводить заборону на в'їзд на територію РФ або проїзд через неї деяких фізичних осіб.
У відповідності з федеральним законом "Про спеціальні економічні заходи" спеціальні економічні заходи застосовуються у випадках виникнення сукупності обставин, що потребують невідкладної реакції на міжнародно-протиправне діяння або недружні дії іноземної держави, що представляють загрозу інтересам і безпеці Російської Федерації, а також відповідно до резолюцій Ради Безпеки ООН. Рішення про застосування таких заходів відносно конкретних держав та (або) іноземних організацій і громадян, про термін, протягом якого дані спеціальні економічні заходи будуть застосовуватися, приймає президент РФ.