ua en ru

Росія причетна до замаху на Кернеса, - постпред України при ООН

Постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН, дав зрозуміти, що Росія причетна до замаху на мера Харкова Геннадія Кернеса.

Постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН, дав зрозуміти, що Росія причетна до замаху на мера Харкова Геннадія Кернеса. Про це йдеться у повідомленні прес-служби ООН.

Сергєєв підкреслив, що багато членів незаконних збройних груп на сході України є громадянами Російської Федерації і навіть не намагаються приховати це, публічно показуючи свої посвідчення. За словами постійного представника, "українські правоохоронні органи мають достовірні докази причетності вказаних осіб до вчинення тяжких злочинів". "У цьому зв'язку Сергєєв розповів у деталях про жорстокі вбивства на сході України, в тому числі вбивство Володимира Рибака. Посол привернув увагу до нападу на мера Харкова", - наголошується у повідомленні.

Сергєєв заявив, що Росія не виконує Женевські домовленості. За його словами, Росія погрожує Україні, демонстративно нарощує свої збройні сили біля її східного кордону.

"Посол сказав, що Росія прикривається правом на самооборону, виступаючи в якості агресора. Він вважає, що російські плани, які вона намагається реалізувати на сході України, подібні сценаріям, який був використаний в Абхазії. За словами Юрія Сергєєва, однією з головних цілей такого сценарію є зрив президентських виборів в Україні", - наголошується у повідомленні.

Постійний представник України закликав Раду безпеки ООН вжити найрішучіших заходів з тим, щоб зупинити агресію і захистити українську територіальну цілісність.

Нагадаємо, 28 квітня Кернес під час занять спортом в парку Харкова отримав вогнепальне поранення в спину. Він був доставлений в реанімацію, йому зробили операцію, лікарі оцінювали його стан як важкий. Міліція відкрила кримінальне провадження за фактом замаху на вбивство Кернеса.

Прокуратура розглядає чотири версії замаху на Кернеса. Перша - професійна діяльність, друга - діяльність у комерційній сфері, третя - особисті неприязні стосунки і четверта - протистояння сепаратистам.