ua en ru

Росія запропонувала Євросоюзу скасувати візи для пасажирів регулярних рейсів

Депутати Держдуми РФ внесли до Європарламенту пропозицію відмінити візи для росіян, що прилітають в держави Шенгенської зони регулярними рейсами. За словами одного з авторів цієї ініціативи, депутата від ЛДПР Павла Тараканова, якщо Євросоюз піде на це спрощення візового режиму, то громадянам РФ для польоту до Європи буде потрібно лише закордонний паспорт і зворотний квиток.
Він висловив думку, що європейці найбільше турбуються, "не провезуть чи іноземці зброю і наркотики". Однак Тараканов впевнений, що ЄС не варто переживати з цього приводу, оскільки в російських аеропортах обшук "суворіший, ніж в будь-якому європейському". Про це депутат заявив в інтерв'ю газеті "Коммерсант".
Представник ЛДПР додав, що реалізація його пропозиції не призведе до нової хвилі незаконної імміграції росіян до Європи, оскільки "всі, хто хотів виїхати туди назовсім, вже зробили це в 90-ті".
Скасування візового режиму з Євросоюзом останнім часом стала однією з основних цілей зовнішньої політики РФ, однак на цьому шляху виникають все нові складності. Як заявило виданню джерело в російському МЗС, деякі держави ЄС пропонують перейти на безвізовий режим з Росією тільки після того, як без віз до Європи зможуть їздити громадяни країн - учасниць програми "Східне партнерство" - Азербайджану, Вірменії, Білорусії, Грузії, Молдавії і України.
У Європарламенті вже заявили, що процес обговорення нової російської антивізової ідеї буде довгим. Зокрема, соціал-демократ Дан Йоргенсен наголосив, що "на відміну від Росії, де всі рішення приймає одна людина, в ЄС потрібно прислухатися до багатьох голосів".