ua en ru

В Росії запропонували денонсувати договір про кордон з Україною

В Росії запропонували денонсувати договір про кордон з Україною Фото: в РФ хочуть денонсувати договір з Україною про державний кордон

Документ визначає Кримський півострів як частину України

Депутат нижньої палати парламенту Росії Євген Федоров направив звернення на ім'я спікера Держдуми Сергія Наришкіна, в якому вказав на необхідність денонсації чинного договору між РФ і Україною про російсько-український державний кордон. Про це пишуть Известия.

На думку Федорова, документ, що знаходиться досі в силі, визначає Кримський півострів як частину України, що, може використовуватися як аргумент проти Росії її недругами. Для уникнення правових колізій парламентарій запропонував голові Держдуми почати процес по денонсації спірного договору.

"Рішення про возз'єднання з Кримом вже прийнято і реалізовано, так що зараз нам необхідно привести в порядок міжнародні договори у відповідність з прийнятим на конституційному рівні рішенням. Їх треба переглянути, щоб юридично всі документи відповідали Основному закону", - переконаний Федоров.

Він також запевнив, що договір про державний кордон Росії та України в сьогоднішньому вигляді не може існувати, і його потрібно денонсувати.

Відзначимо, договір про державний кордон між Росією і Україною готувався кілька років, а основні суперечки відбувалися з приводу поділу водного кордону Керченської протоки. У підсумку питання про кордон між акваторіями двох держав на папері залишилося відкритим, проте Кримський півострів, згідно візуальним додаткам за ст. 2 договору, був визначений як територія України. 28 січня 2003 р. Президент Росії Володимир Путін, перебуваючи в рамках святкування Року Росії в Україні, підписав договір, а в квітні 2004 року він був ратифікований парламентом.

Нагадаємо, 11 червня 2015 року, набув чинності закон України № 467-VIII "Про денонсацію угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про співробітництво у військовій області" та ряді інших.

Раніше, у травні Рада денонсувала п'ять угод із РФ.