ua en ru

Росія може втратити 5 млрд дол. від арешту майна по справі ЮКОСа

Росія може втратити 5 млрд дол. від арешту майна по справі ЮКОСа Фото: ЮКОС

Російський уряд вже готується до масових арештів своїх активів за кордоном

В рахунок погашення боргу перед акціонерами ЮКОСа пристави можуть накласти арешт на всі будівлі управління справами президента, що знаходяться за кордоном. Сума арештованого майна може досягти 5 млрд дол. Про це повідомляє РБК.

Арешти проводяться за рішенням Гаазького суду від 18 липня 2014 року, згідно з яким Росія зобов'язана компенсувати "експропріацію майна", виплативши колишнім власникам ЮКОСа 50 млрд дол.

Російський уряд вже готується до масових арештів своїх активів за кордоном.

"Проблеми у нас дійсно великі, чекають численні арешти і "судилища" на кілька років", - повідомив один з чиновників.

Загальна вартість активів, на які потенційно може бути накладено арешт, становить не більше 4 млрд євро, повідомив групи урядовий чиновник РФ: "Не більше, навіть якщо по всіх кутках знайдуть".

Повідомляється, що на початку липня питання, пов'язані з захистом російської власності за кордоном, також обговорювалися на закритому засіданні комітету Держдуми по власності. У ньому брали участь чиновники МЗС, силових структур і державних банків РФ.

Учасники засідання, зокрема, говорили і про нинішній стан російської власності за кордоном. На цій нараді звучала близька цифра близько 5 млрд дол. (4,5 млрд євро).

Адвокат Тім Осборн, що представляє інтереси колишніх акціонерів компанії, сказав, що 5 млрд дол. - це "значне применшення" оцінки активів РФ за кордоном, особливо, якщо враховувати активи російських держкомпаній. Росія учасник міжнародних процесів, тому вона навмисно занижує вартість своїх активів, впевнений Осборн, але оцінку GML (колишня Group Menatep Limited) не розкрив.

Нагадаємо, Росія попередила США про наслідки арешту майна по справі ЮКОСа.