ua en ru

Росія за допомогою торговельної війни прискорила євроінтеграцію України, - політолог

Росія за допомогою обмеження експортних поставок намагалася чинити опосередкований тиск на українську владу через олігархів. Але такі дії дали абсолютно протилежний ефект. Для влади і представників великого бізнесу євроінтеграція тепер стане справою принципу. Крім того, країни ЄС, які досі коливалися в питанні підписання угоди про асоціацію з Україною, стали на наш бік. Таку думку висловив керівник центру прикладних політичних досліджень "Пента"Володимир Фесенко, коментуючи наслідки торгового конфлікту між Україною і Росією.

"Безумовно, цей торговий конфлікт б не просто "привітом" з Росії українським олігархам, а прямим тиском на окремих українських олігархів, яке є частиною загальної стратегії тиску на Україну. Росія спробувала таким чином вплинути на тих, хто активно підтримує європейську інтеграцію, робить деякий вплив на політику країни. Але, по-перше, в Росії трохи переоцінили вплив олігархів на владу, а по-друге, такий випад Кремля ще не означає, що ці люди в один момент поміняють свою позицію щодо європейської або євразійської інтеграції", - сказав Фесенко.

Експерт пояснив, що для багатьох олігархів, особливо тих, хто має політичні амбіції, як, наприклад, Петро Порошенко, різка зміна політичної орієнтації означає втрату політичного обличчя, втрату іміджу. Фесенко впевнений, що розв'язавши торгову війну, Росія тільки посприяла прискоренню євроінтеграції України.

"Росія припустилася величезної помилки, вибравши стратегію такого незграбного тиску. Результат виявився діаметрально протилежним. Вже зараз ми можемо це спостерігати. У першу чергу з реакції європейських політиків. Навіть ті, хто досі вагалися щодо підписання угоди про асоціацію, встали на нашу сторону . Фактично, Росія своїми діями сама підштовхнула Європу до підписання угоди з Україною", - сказав Фесенко.