ua en ru

Росія на півроку закрила акваторію Криму для іноземних кораблів

Росія на півроку закрила акваторію Криму для іноземних кораблів Фото: під заборону потрапили витягнута ділянка акваторії вздовж узбережжя Криму (pexels.com/ru-ru/@pixabay)

Росія з суботи, 24 квітня, заборонила прохід іноземних військових кораблів та інших державних суден у районах Кримської акваторії. Обмеження діятимуть до 31 жовтня.

Під заборону потрапили витягнута ділянка акваторії вздовж узбережжя Криму, приблизно від Севастополя до Гурзуфа, прямокутна ділянка біля берегів Керченського півострова.

Керченська протока і підходи до неї залишилися вільними для судноплавства.

Як пише DW, у США це рішення викликало стурбованість. У Пентагоні його назвали спробою дестабілізації ситуації в Україні.

"Ми закликаємо Росію припинити переслідування суден в регіоні і нарощування сил уздовж кордону з Україною і в окупованому Криму", - заявив прес-секретар Пентагону Джон Кірбі.

Євросоюз також закликав РФ переглянути рішення про закриття частини акваторії Криму.

"Рішення Росії закрити окремі райони Чорного моря до 31 жовтня і обмежити доступ в повітряний простір над нелегально анексованим Кримом є подальшим порушенням міжнародних норм і дестабілізує ситуацію в регіоні. Ми закликаємо Росію скасувати ці рішення", - заявив представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.