ua en ru

Росія оцінить обсяги фіндопомоги Криму після вступу законів про входження суб'єктів в склад РФ

Росія оцінить обсяги необхідної фінансової допомоги Криму та внесе відповідні зміни у федеральний бюджет РФ тільки після вступу в силу конституційних законів про входження нових суб'єктів до складу РФ.

Росія оцінить обсяги необхідної фінансової допомоги Криму та внесе відповідні зміни у федеральний бюджет РФ тільки після вступу в силу конституційних законів про входження нових суб'єктів до складу РФ. Про це повідомила журналістам перший заступник міністра фінансів Росії Тетяна Нестеренко.

Як повідомлялося раніше, Державна рада Криму збільшив бюджет республіки в два рази - з 5,4 млрд грн до 11,5 млрд грн. У додатку до постанови про внесення змін до бюджету сказано, що з 17 березня 2014 р. ПДВ, який раніше зараховувався до державного бюджету України, залишається в Криму. Витрати зросли з 5,269 млрд грн до 11,375 млрд грн.

"Наскільки я розумію ситуацію, яка може там розвиватися, але це тільки моє уявлення, оскільки державний бюджет Київ перестає на території Криму виконувати зобов'язання, в тому числі пенсійні, то природно, питання про те, щоб забезпечити виплати, які раніше були з держбюджету, можливо, вимагають уточнення бюджету Криму. Тобто вони зобов'язані були взяти на себе частину зобов'язань, які раніше надавалися з держбюджету України", - припустила Нестеренко.

Поки Росія не вела офіційних переговорів з владою Криму про виділення фінансової допомоги з бюджету.

"До Росії вони, природно, не зверталися. Ось вони стали державою. Пенсії, університети, можливо, були якісь державні клініки, міліція, громадська безпека. Ряд зобов'язань вони змушені були на себе прийняти. Але це мої припущення, я б робила так. Тобто домовленостей з нами у них немає, вони просто виконують свої повноваження", - сказала Нестеренко.

"Ми зараз говоримо про незалежній державі поки що. Як вони з нами, з Росією, можуть опрацьовувати ці питання (з яких джерел РФ може містити нові суб'єкти). Це суверенна держава. Коли буде прийнято конституційне рішення, і вони стануть суб'єктами, то питання бюджету суб'єкта і витрат федерального бюджету РФ на утримання підрозділів федеральних там будуть предметом окремого розгляду. Зараз ми не втручаємося в роботу суверена", - додала Нестеренко.