ua en ru

Росія заперечує наміри припинити транзит газу в Європу

Росія докладе максимальну кількість зусиль для виконання своїх зобов'язань з постачання газу.

Росія докладе максимальну кількість зусиль для виконання своїх зобов'язань з постачання газу. Про це йдеться в поширеному 27 серпня заяві російського міністра енергетики Олександра Новака, передає РБК.

"На тлі відбулася напередодні в Мінську зустрічі лідерів країн Митного союзу з Президентом України за участю представників Єврокомісії, на якій було досягнуто домовленості про продовження тристоронніх консультацій щодо постачання російського газу в європейські країни через територію України, подив викликають окремі репліки українських політиків про нібито існуючі наміри Росії перекрити транзит газу в країни ЄС. Ми їх можемо кваліфікувати лише як абсолютно не має під собою підстави спробу ввести в оману або навмисно дезінформувати європейських споживачів російського газу", - наголошується в документі.

Міністр також додав, що Росія має намір зберегти свою репутацію надійного партнера і виконає свої контрактні зобов'язання "незалежно від поточної політичної кон'юнктури в тій чи іншій країні".

"Ми повністю відкриті до конструктивного діалогу з усіма зацікавленими партнерами, включаючи повноважних відповідальних представників України", - йдеться в повідомленні російського відомства.

Раніше в середу прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що "Газпром" готується перекрити транзит газу через Україну в Європу. Як зазначив глава українського уряду, Москва має намір "відключити" Україну від усіх енергетичних ресурсів.

"Ми знаємо про плани Росії взимку взагалі перекрити транзит на країни - члени ЄС. І саме для цього їх компаніям дані вказівки по максимуму закачувати газ у сховища в Європі", - заявив Яценюк на засіданні Кабміну в середу.

Москва і Київ домовилися про продовження діалогу з газового питання за підсумками двосторонньої зустрічі президентів Володимира Путіна і Петра Порошенка в Мінську, яка відбулася 26 серпня.

Росія припинила постачання газу на Україну в середині червня. Це відбулося в рамках переведення країни на передоплатну систему поставок.

Вже у серпні НАК "Нафтогаз України" запропонував європейським компаніям купувати газ на кордоні України з Росією, попередивши про можливе припинення співпраці з "Газпромом". Це може бути зроблено на основі закону "Про санкції", який у двох читаннях був схвалений Верховною Радою у серпні.