ua en ru

Росія відпрацьовувала вторгнення через східні області України на навчаннях "Захід-2013"

Росія відпрацьовувала вторгнення через східні області України на навчаннях "Захід-2013" Фото: російські військові

На цих навчаннях вперше була розіграна ситуація застосування регіонального угруповання військ проти великих угруповань незаконних збройних формувань

Російська Федерація відпрацьовувала план вторгнення військ через східні області України під час навчань "Захід-2013". Про це під час засідання Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький, передає кореспондент РБК-Україна.

"Прошу звернути вашу увагу на побудову, оперативне побудова військ, яка була у ході проведення "Захід-2013" та на оперативне побудова військ, які були у той час зосереджені на східному кордоні України. Подивіться будь ласка. Це - майже ідентичний сценарій. Сценарій, який при реалізації дозволяв ввести російські війська на територію східної України", - повідомив він.

Росія відпрацьовувала вторгнення через східні області України на навчаннях "Захід-2013"За його словами, на цих навчаннях вперше була розіграна ситуація застосування регіонального угруповання військ проти великих угруповань незаконних збройних формувань.

"На цих навчаннях вперше в історії було проведено і розіграна ситуація застосування регіонального угруповання військ у бойових діях проти регулярних Збройних сил сусідньої країни, а проти великих угруповань незаконних збройних формувань", - сказав він.

Також Скібіцький зазначив, що за сценарієм Росія вводить на територію сусідньої країни війська для нейтралізації незаконних збройних формувань опозиційних сил.

Росія відпрацьовувала вторгнення через східні області України на навчаннях "Захід-2013"

"Задум (навчань, ред.) припускав, що в результаті політичної кризи в країні, суміжній країні, посилюються діяльність опозиційного руху. Звертаю увагу - діяльність опозиційного руху. Використовуючи підтримку третьої сторони, згідно зі сценарієм, і це, мабуть, передбачалося, що це, очевидно, було НАТО, опозиція намагається перейти до рішучих дій. В регіонах компактного проживання створюється загони самооборони незаконних збройних формувань, починається озброєне протистояння з провладними силами, виникає загроза поширення непокори на територію Росії. В цих умовах російське керівництво приймає рішення з приводу втручання в конфлікт і перекидає угруповання військ на територію суміжної країни і проводить операцію з нейтралізації незаконних збройних формувань опозиційних сил, звертаю вашу увагу, опозиційних сил. Надалі така операція вже проводиться на території суміжної країни", - заявив він.

Нагадаємо, за даними українських спецслужб, у день штурму Верховної Ради України після Майдану планувалася висадка російського вертолітного десанту в Києві.