ua en ru

Росія відмовилася звітувати щодо дотримання Женевської конвенції

Росія відмовилася звітувати щодо дотримання Женевської конвенції Фото: штаб-квартира Міжнародного комітету Червоного Хреста у Женеві

У МКЧХ висловили жаль, що деякі країни "втратили можливість допомогти захистити мільйони людей"

Російська Федерація виступила проти пропозиції щорічно звітувати про те, як країни-підписанти Женевської конвенції дотримуються правил ведення війни. Про це з посиланням на AFP повідомляє "Російська служба BBC".

Як зазначається, Росія і слідом за нею ще кілька країн заблокували цю пропозицію на нараді Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Женеві.

Противники щорічного звіту про дотримання правил ведення війни висловили стурбованість, що подібний захід може нагадувати доповіді Ради з прав людини ООН, які, на думку деяких, стали надмірно політизованими.

Як зазначив президент МКЧХ Петер Маурер, конвенції, що вимагають гуманного поводження з мирними жителями, полоненими і пораненими, часто порушуються. "Відмовившись підтримати цю ініціативу, держави втратили можливість допомогти захистити мільйони людей", - заявив Маурер.

Хоча країни не зобов'язані слідувати резолюціями, прийнятим Червоним Хрестом, МКЧХ може істотно впливати на міжнародний порядок денний, оскільки забезпечує дотримання Женевських конвенцій, які складають основу міжнародного гуманітарного права.

Нагадаємо, як заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, РФ використовує локальні конфлікти для підготовки до реальної війни.