ua en ru

Росія схвалила візит до Криму тільки комісара Ради Європи, - Лутковська

Росія схвалила візит до Криму тільки комісара Ради Європи, - Лутковська Фото: Валерія Лутковська

Єдиним джерелом інформації залишаються громадські організації та правозахисники

Росія схвалила візит до Криму тільки комісара Ради Європи з прав людини Нільс Муйжнієкса. Про це в ході комітетських слухань повідомила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день я тут хотіла б спростувати інформацію, яку сказав заступник міністра культури про те, що безліч міжнародних організацій протягом 2014 року були в Криму. На жаль, це не так. На жаль, навпаки. На території Криму, на жаль, єдиний хто був, це комісар Ради Європи з прав людини пан Нільс Муйжнієкс, і це єдина людина, до візиту якого країна (Росія, - ред.) поставилася схвально, хоча він і їхав через територію РФ тому, що нам було дуже важливо отримати об'єктивну оцінку того, що відбувається в Криму. Але все інше організацій, які чітко заявили про територіальну цілісність України, не можуть собі дозволити приїхати в Крим через територію РФ. Їм не дозволяє міжнародний протокол, а з території України, коли вони заїжджають, їм не дають можливості працювати", - розповіла вона.

За її словами, сьогодні міжнародні організації та місії не допускаються для вивчення дотримання прав людини в Криму, тому єдиним джерелом інформації залишаються громадські організації та правозахисники: Кримська польова місія, Крим SOS, правозахисники України і РФ, які працюють на території Криму.

Нагадаємо, Європейський Союз заявляє, що засмучений забороною проводити пам'ятні акції в Криму у зв'язку з 71-ю річницею депортації кримських татар.