ua en ru

Росія заперечує блокування поставок товарів з України та створення "ризикових списків"

Росія не блокувала постачання товарів з України і не створювала "ризикові списки" українських підприємств, що імпортують свою продукцію в РФ. Про це заявила представник прес-служби Федеральної митної служби РФ Наталя Карасьова.

Росія не блокувала постачання товарів з України і не створювала "ризикові списки" українських підприємств, що імпортують свою продукцію в РФ. Про це заявила представник прес-служби Федеральної митної служби РФ Наталя Карасьова, повідомляє телеканал "Бізнес".

"Ніяких" ризикових списків "у нас немає", - заявила вона. За словами Карасьова, контроль на митниці відбувається у відповідності з законодавством. "Як прописана в митному кодексі Митного союзу перевірка вантажів (огляд 5%), так вона і відбувається", - підкреслила вона.

У російському уряді підтверджують позицію ФМС. "В уряді стурбовані ситуацією (на російсько-українському кордоні), оскільки це позначається на торгово-економічних зв'язках. Але це рішення митних органів, а на рівні уряду ніяких рішень по регулюванню імпорту з України не приймалося", - сказали в прес-службі уряду РФ.

В свою чергу, Федерація роботодавців України показала документ про заборону імпорту українських товарів. Скандальний указ, який заблокував постачання товарів з України в Росію, продемонстрував заступник голови ФРУ Дмитро Олійник. "14 серпня ми отримали інформацію, що на російській митниці є новий документ, який називається "профілі ризику". Тут немає переліку компаній, а написано дуже просто: країна походження виготовлення товару - Україна, країна відгрузки товару - Україна", - підкреслив Олійник.

Раніше голова комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький заявив, що в проблемах на російсько-українській митниці немає політичної складової. За його словами, проблеми виникли через бюрократичну тяганину. Слуцький додав, що сподівається, що ще до кінця серпня митні служби обох країн вирішать всі труднощі. Слуцький підкреслив, що проблеми дійсно є, але вони можуть бути вирішені в найкоротші терміни.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров упевнений, що проблеми у торговельних відносинах з Росією пов'язані з утворенням та структуруванням Митного союзу, а також різницею в підходах.

Ажіотаж навколо російської митниці виник вчора, коли Федерація роботодавців України, очолювана українським бізнесменом Дмитром Фірташем, заявила, що Митна служба Росії з 14 серпня включила в перелік "ризикових" всіх без винятку українських імпортерів, що фактично блокує весь український імпорт.

Прогнозний обсяг українського експорту в РФ у другому півріччі поточного року Федерація роботодавців України оцінювала приблизно 8,5 млрд дол. Внаслідок зриву частини контрактів, а також подорожчання і затримки виконання інших експортних операцій, за оцінкою ФПУ, втрати України від описуваних дій російської сторони можуть досягнути, залежно від розвитку подій, 2-2,5 млрд дол. тільки у другому півріччі поточного року.

Як наслідок, зросте на зазначену суму дефіцит платіжного балансу. Також, можна припустити, що це призведе до додаткового падіння індексу промислового виробництва на 7-8 процентних пунктів і вплине на скорочення реального ВВП приблизно на 1,5% - прогнозують у Федерації роботодавців України.

Проте вже вчора ввечері у Міністерстві доходів і зборів України заявили, що митні пости на кордоні з Росією працюють у штатному режимі.

Тим не менш, керівники українських підприємств, зокрема, "Турбоатому", "Метінвесту" і ін., говорять про більш тривалі перевірки української продукції, що поставляється в Росію.