ua en ru

Росія не вважає за потрібне приєднатися до ЄС щодо введення нафтового ембарго проти Ірану

Росія не вважає за потрібне приєднуватися до енергетичного ембарго проти Ірану. Таку заяву зробив сьогодні в Досі міністр енергетики РФ Сергій Шматко, ігноруючи тим самим заклик верховного комісара ЄС з електроенергетики Гюнтер Еттінгера,

На думку Еттінгера, договір про введення ембарго на іранську нафту повинен об'єднувати не тільки країни ЄС, а й інших великих імпортерів нафти, таких як США і Росія. Варто зазначити, що санкції США проти Ірану в нафтогазовій області діють ще з часів Ісламської революції в Ірані в 1979 р., передає Reuters.

Однак Росія не вважає за потрібне приєднуватися до енергетичного ембарго проти Ірану. Таку заяву зробив сьогодні в Досі міністр енергетики РФ Сергій Шматко. Він зазначив, що Росія є великим експортером нафти й газу, вона не споживає жодної тонни іранських енергоносіїв. "І тому у нас немає необхідності приєднуватися до ембарго", - зазначив міністр, додавши: "І планів по допущенню імпортної іранської нафти у нас взагалі немає".

При цьому міністр зазначив, що "зараз в контексті Ірану однозначно стає очевидно, що рішення має політичний характер", і закликав до необхідності уникати політизації питань, що стосуються енергетики. С. Шматко особливо підкреслив: "У цих питаннях ми займаємо максимально нейтральну позицію".

На думку фахівців, остаточна угода щодо заборони на імпорт іранської нафти важкодосяжним, так як багато європейських країн дуже залежать від її поставок, особливо на тлі скорочення імпорту з Лівії та накладення економічних санкцій на Сирію. Тобто повне ембарго на іранську нафту можливо тільки в разі подальшого серйозного погіршення дипломатичних відносин Ісламської Республіки і країнами ЄС, вважають експерти.

Нагадаємо, 21 листопада 2011 р. США, Великобританія і Канада оголосили про введення відносно Ірану односторонніх санкцій, спрямованих проти енергетичного і фінансового секторів іранської економіки. При цьому влада Франції запропонували ввести нові "безпрецедентні" санкції, у тому числі заморозити активи Центрального банку Ірану, а також призупинити закупівлю іранської нафти.
Причиною нових санкцій стала доповідь Міжнародної організації з атомної енергії (МАГАТЕ), в якому говорилося, що Іран до 2003 р. вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї, і що така діяльність може вестися і до цього дня.