ua en ru

Путін не зміг переконати Януковича відмовитися від підписання УА з ЄС, - джерела

Кремль готовий сприяти переобранню Президента України Віктора Януковича на другий термін, однак висуває за це непомірну ціну.

Кремль готовий сприяти переобранню Президента України Віктора Януковича на другий термін, однак висуває за це непомірну ціну. Про це пише "Дзеркало тижня. Україна", посилаючись на власні джерела з Москви.

Незважаючи на євроскептичну риторику в останніх заявах українських властей, Володимир Путін за підсумками переговорів у Москві не зміг переконати Віктора Януковича відмовитися від угоди про асоціацію з Євросоюзом. Каменем спотикання стала жорстка позиція російського лідера щодо Митного союзу.

"Все, що Янукович хотів для країни і для себе особисто, в тому числі і захід "Сім'ї" в деякі суперприбуткові, але недоступні їй сьогодні, схеми; непідтримку Москвою альтернативного кандидата на президентських виборах і активну підтримку в отриманні міжнародної легітимації після перемоги (будь-якою ціною) у 2015 р., Путін йому пообіцяв", - пише видання.

Але все це Янукович розраховував отримати за відмову від підписання угоди про асоціацію, за "паузу" у відносинах з ЄС.

Однак Володимир Путін, стверджують джерела , поставив жорстку умову: тільки "повний стоп", тільки Митний союз - причому, не на словах і обіцянках, а за повною процедурою входження, причому, до виборів 2015 р.

Київські ж високопоставлені конфіденти свідчать: васальний договір з Москвою Янукович підписувати категорично не бажає, і Митний союз як варіант поки їм не розглядається.

"Міністр закордонних справ Леонід Кожара, що ніколи б не наважився сказати що-небудь з такого чутливого питання без відмашки зверху, заявив в четвер, що він - проти перенесення підписання угоди на рік, як це запропонували промисловці на зустрічі з Президентом. Міністр також повідомив, що МЗС починає інформаційну роботу з вітчизняними товаровиробниками про можливості і виклики зони вільної торгівлі з ЄС після підписання Угоди про асоціацію", - говориться в статті.

Нагадаємо, в суботу, 9 листопада 2013 р., Янукович зустрічався з Путіним на військовій базі в Росії. При цьому подробиці переговорів залишилися невідомі.

У Партії регіонів згодом пояснили, що інформацію про зустріч Януковича з Путіним не оприлюднюють з міркувань безпеки.

Подробиці зустрічей Януковича і Путіна далеко не завжди стають надбанням громадськості, хоча різноманітні наближені джерела повідомляють, що ключовою темою таких переговорів останнім часом є ціна російського газу для України. Віднедавна, у зв'язку з наближенням Вільнюського саміту, на якому має відбутися підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, до цього переліку додався ще один ключовий момент - зовнішньополітичний курс нашої країни.