ua en ru

Росія використовує газовий контракт , щоб позбавити Україну права вибору, - нардеп

Плани «Газпрому» перейти на авансові платежі з «Нафтогазом» - це спроба відібрати в України право вибору. Таку думку висловила народний депутат від Партії регіонів Інна Богословська.

«Розмови про авансові платежі за газ ще раз доводять, яку «ласку» зробила Юлія Тимошенко 45- мільйонній країні. Погрожуючи цим документом, у нас намагаються відібрати право вибору», - вважає Богословська.

Він підкреслила, що газовий контракт з Росією, підписаний екс-прем'єром, «став прекрасним інструментом шантажу в руках Москви . «Очевидно, що газовий контракт, підписаний на ринкових умовах, ніколи не перетворився б на кийок, за допомогою якого диктують, з ким можна, а з ким не можна підписувати Угоду про Асоціацію. Але проблема в тому, що це - політичний документ. Рішення про його підписання приймалося, виходячи з політичних, а також особистих мотивів, щоб перемогти на президентських виборах і вирішити свої особисті проблеми у взаєминах з Росією. Звідси - така висока ціна контракту, яку ми всі сьогодні змушені платити», - сказала народний депутат, особливо відзначивши, що газовий контракт в його нинішньому вигляді є головною загрозою українського суверенітету .

Однак, Богословська впевнена , що спроби тиску на підставі газового контракту можуть піти не на користь РФ. «Хочемо ми цього чи ні, але ми приречені на дружбу і добросусідські відносини. Однак те, що відбувається останнім часом, складно назвати дружбою. Україна ніколи не сприймала мову ультиматумів. Від проведення такої політики програють усі, і в першу чергу Росія. Сподіваюся, поки не пізно, висновки будуть зроблені, і ми все-таки почнемо будувати взаємовигідні партнерські відносини, в яких контракт на постачання газу буде документом, підписаним «Нафтогазом України» і «Газпромом» з урахуванням національних інтересів двох країн, а не інструментом тиску і шантажу», - резюмувала нардеп від ПР.

Нагадаємо, голова правління «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що Україна поки не оплатила постачання газу за серпень у розмірі 882 млн дол. «Найближчим часом розглянути питання про передоплату, авансові платежі , як це і передбачено в контракті», - зазначив Міллер на нараді у прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва.

Медведєв зазначив, що Росія може перейти на авансові платежі за газ з Україною, якщо не буде рішення найближчим часом.

Український прем'єр-міністр Микола Азаров підкреслив, у свою чергу, що питання розрахунків за газ стосується не урядів, але господарюючих суб'єктів.