ua en ru

Росія та Угорщина підписали угоду про будівництво двох блоків на АЕС "Пакш"

Генеральний директор державної корпорації з атомної енергії "Росатом" Сергій Кирієнко і міністр національного розвитку Угорщини Жужанна Німієт Ласлоне підписали угоду про співробітництво в галузі використання атомної енергії в мирних цілях.

Генеральний директор державної корпорації з атомної енергії "Росатом" Сергій Кирієнко і міністр національного розвитку Угорщини Жужанна Німієт Ласлоне підписали в Ново-Огарьово угоду між урядами двох країн про співробітництво в галузі використання атомної енергії в мирних цілях. Документ підписаний в рамках робочого візиту прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана в Росію (відео).

Як пояснив журналістам Кирієнко, підписана сьогодні міжурядова угода передбачає спорудження двох блоків АЕС "Пакш" потужністю від 1000 МВтдо 1200 МВт. Технічні параметри ще належить досогласовать. Угода передбачає, що, приймаючи зобов'язання побудувати два блоки на АЕС "Пакш", Росія надасть відповідне міждержавне фінансування.

"Для цього буде підписана міжурядова угода на рівні міністерств фінансів про технічні параметри цього кредитування. Попередньо ліміт угоди визначено в розмірі до 10 млрд євро, але цифра буде менше, оскільки зараз технічні фахівці будуть уточнювати параметри майбутнього контракту", - уточнив Кирієнко.

За його словами, угода передбачає, що Росія бере на себе зобов'язання забезпечувати постачання палива на електростанцію. "Росія готова забезпечувати сервісне обслуговування АЕС, тобто це пакетне, комплексне угоду, що передбачає можливість комплексного співробітництва", - сказав глава "Росатому".

На підготовку контрактів, які будуть підписані, піде 6 місяців. У контрактах повинна бути прописана ціна і терміни будівництва блоків. Поки Кирієнко не назвав термінів будівництва.

АЕС "Пакш" - єдина діюча атомна електростанція в Угорщині. Станція побудована за радянським проектом, всі чотири реактора - ВВЕР-440. АЕС виробляє понад 42% всієї електроенергії, що виробляється в країні. 10 жовтня 1983 р. був введений в експлуатацію перший енергоблок, енергоблок N4 був запущений в листопаді 1987 р.