ua en ru

Росія і Таджикистан продовжили термін оренди військової бази РФ на 30 років

Росія і Таджикистан підписали угоду про статус і умови перебування російської військової бази на території Таджикистану. Документ підписали міністри оборони двох країн у присутності Президентів Росії і Таджикистану Володимира Путіна і Емомалі Рахмона.
Угода передбачає перебування 201-ої військової бази РФ в Таджикистані до 2042 р. За словами помічника Президента РФ Юрія Ушакова, умови продовження перебування бази "практично безвідплатні".

Одночасно представники міністерств оборони двох країн підписали меморандум з питання співпраці у військовій області.

Виступаючи на прес-конференції за підсумками переговорів, Путін відзначив: "Це ключовий документ, що фіксує параметри перебування російської військової бази на період до 2042 р. Таким чином, буде забезпечений надійний захист наших загальних стратегічних інтересів, укріплена безпека і стабілізована ситуація всього Центрально-Азіатського регіону".

У свою чергу Рахмон повідомив, що відповідно до угоди російська сторона бере на себе питання модернізації допомоги в переозброєнні військових сил Таджикистану, зміцненні їх матеріально-технічної бази. Також РФ сприятиме в підготовці кадрів в цій сфері.

Читайте також: Україна і РФ підпишуть угоду про оподаткування поставок для Чорноморського флоту