ua en ru

Росія і США зійшлися на неможливості військового вирішення конфлікту в Сирії

Глави зовнішньополітичних відомств Росії і США згодні, що військовий сценарій вирішення конфлікту в Сирії неможливий. Про це повідомив на прес-конференції державний секретар США Джон Керрі за підсумками переговорів з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим.

Глави зовнішньополітичних відомств Росії і США згодні, що військовий сценарій вирішення конфлікту в Сирії неможливий. Про це повідомив на прес-конференції державний секретар США Джон Керрі (на фото ліворуч) за підсумками переговорів з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим (на фото праворуч).

"Ми прийшли до угоди, що військовий сценарій вирішення конфлікту неможливий і неприйнятний", - сказав він.

Керрі оцінив зустріч з Лавровим, що пройшла на "полях" саміту організації "Азіатсько-тихоокеанське економічне співробітництво" (АТЕС) як "одну з найбільш конструктивних, продуктивних зустрічей за останній час".

У свою чергу Лавров відзначив, що російська і американська сторони виступили за те, щоб скликати міжнародну конференцію з Сирії "Женева-2" в листопаді ц.р. За його словами, "Дамаск бездоганно співпрацює з міжнародними експертами" у сфері знищення сирійської хімічної зброї. "Сподіваємося, що так буде і надалі", - додав він.

Напередодні в ООН повідомили, що міжнародні інспектори приступили до знищення сирійського арсеналу хімічної зброї і устаткування для його створення. Експертам доводиться діяти в рамках крайніх обмежених термінів, оскільки програма по знищенню запасів хімічної зброї режиму сирійського Президента Башара Асада розрахована всього на дев'ять місяців. Першу стадію передбачається завершити до 1 листопада 2013 р.

Нагадаємо, ініціатива Москви по передачі сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль поклала край військовим погрозам західних країн, які після повідомлень про застосування хімічної зброї в передмісті Дамаску 21 серпня 2013 р. рішуче заявляли про необхідність бомбардувань Сирії.

Відзначимо, що в результаті того, що продовжується вже два роки збройного конфлікту більше 2 млн сирійців втекли з країни, ще близько 5 млн осіб вимушено було покинути свої будинки. Щоденно більше 6 тис. сирійців стають біженцями. Біля третини житлових будівель в країні було зруйновано.