ua en ru

Росія і НАТО готують спільну операцію по захисту корабля з сирійською хімзброєю

Росія і НАТО готують план спільної морської операції в Середземному морі по захисту американського корабля, на якому буде знаходитися підлягає знищенню сирійська хімічна зброя, повідомляє Reuters з посиланням на офіційних осіб з обох сторін і інші джерела.

Росія і НАТО готують план спільної морської операції в Середземному морі по захисту американського корабля, на якому буде знаходитися підлягає знищенню сирійська хімічна зброя, повідомляє Reuters з посиланням на офіційних осіб з обох сторін і інші джерела. Операція стане символічним прикладом спільних дій на тлі напружених відносин Росії і Заходу через протиракетного щита НАТО і соціально-політичної кризи в Україні.

Як зазначають джерела, це також підтримає американсько-російську угоду, укладену в серпні 2013 р., коли сторони дійшли згоди щодо знищення сирійських хімічних запасів, що попередило загрозу американських військових ударів по Сирії.

Згідно з обговорюваним планом, військові кораблі НАТО і РФ займуться захистом американського вантажного судна Cape Ray, на якому будуть перероблятися хімічні речовини загальною вагою близько 500 т, що розглядаються як найбільш небезпечний вантаж у світі. Переробляти їх на суші визнали дуже небезпечним. Технічні нестиковки досі залагоджуються, але, як повідомляють джерела в НАТО, про досягнуту домовленість може бути оголошено вже на наступному тижні.

Хоча Дамаск відстає від графіка за роззброєння, Росія доклала значних зусиль для того, щоб угода про хімічну зброю було досягнуто, і тепер робить все можливе, щоб угода не розвалилася. Російські офіційні особи поки що утримуються від коментарів.

Як зазначалося, Сирії не вдалося укластися в терміни, зазначені ОЗХО (Організація із заборони хімічної зброї), для вивезення небезпечних хімічних речовин з країни. Відповідно до плану знищення хімічної зброї, всі запаси токсичних матеріалів повинні були бути передані ОЗХО в термін до 5 лютого 2014 р., однак на сьогоднішній день цього не сталося. На той момент територію Сирії (двома партіями 7 і 27 січня 2014 р.) покинуло лише 4,1% всього хімічної зброї країни.

Раніше вже був упущений крайній термін передачі ОЗХО найбільш небезпечних хімікатів (зарину і гірчичного газу), встановлений на 31 грудня 2013 р. Наступний великий "дедлайн" - 31 березня 2014 р., коли високотоксичні матеріали повинні бути знищені в міжнародних водах на борту судна військово-морських сил США Cape Ray.