ua en ru

Росія і Білорусія підписали угоду про будівництво АЕС на білоруській території

Росія і Білорусія підписали угоду про співпрацю в будівництві АЕС на білоруській території. Документ підписано за підсумками засідання Ради міністрів Союзної держави в Мінську в присутності прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна і глави уряду Білорусії Михайла Мясникович, передає РБК.
У пакет угод про будівництво АЕС, зокрема, увійшли міжурядові угоди про деякі заходи щодо забезпечення паралельної роботи об'єднаної енергетичної системи Білорусії і єдиної енергетичної системи РФ, про співробітництво в будівництві на території Білорусії АЕС.
З білоруської сторони документи підписав міністр енергетики Олександр Озерець. З російської сторони угоду про будівництво АЕС підписав глава держкорпорації "Росатом" Сергій Кирієнко, а угода про паралельну роботу енергосистем - міністр енергетики РФ Сергій Шматко.
За словами М.Мясниковича, Росія і Білорусь спільними зусиллями побудують АЕС, яка відповідає самим високим параметрами безпеки. "Білорусія і Росія побудують ефективну і безпечну АЕС. Для нас це особливо чутливе питання. 26 квітня виповниться 25 років від дня катастрофи на Чорнобильській АЕС, на тлі цього і останніх подій в Японії - це для нас знаковий момент", - сказав М.Мясникович .
Як зазначив В.Путін, у Росії є "цілий арсенал засобів щодо безпечної роботи атомних станцій і вони всі будуть задіяні в білоруському проекті".
Нагадаємо, в Білорусі планується будівництво АЕС потужністю 2,4 тис. МВт за російським проектом. Генеральним підрядником виступає російська компанія "Атомстройекспорт". Білорусь офіційно звернулася до уряду РФ з проханням про виділення держкредиту у розмірі 9 млрд дол на будівництво АЕС та інфраструктури. Спорудження котловану під АЕС планується почати у вересні 2011 р. Запуск першого енергоблоку намічений на 2017 р., другого - на 2018 р.
В даний час міністерства фінансів Білорусії і Росії ведуть переговори за проектом кредитної угоди. Як очікується, в травні сторони підпишуть генеральний контракт на будівництво АЕС. За розрахунками білоруського боку, загальний обсяг фінансування будівництва АЕС, включаючи інфраструктуру, становить близько 9 млрд дол.