ua en ru

Росія і Білорусь підписали контракт на будівництво першої АЕС в Білорусі

ЗАТ "Атомстройекспорт" (ЗАТ "АСЕ", компанія держкорпорації "Росатом") і ГУ "Дирекція будівництва атомної електростанції" (Білорусь) підписали контрактну угоду щодо споруди енергоблоків N1 і N2 АЕС на території Білорусі. З боку замовника контрактну угоду підписав директор ГУ "Дирекція будівництва атомної електростанції" Михайло Філімонов, з боку генерального підрядчика будівництва - президент "Атомстройекспорту" Олександр Глухов.

Контрактна угода визначає основні положення генерального контракту на будівництво "під ключ" двох енергоблоків АЕС загальною потужністю до 2400 МВт з реакторної установки В-491. Передбачено, що Білоруська АЕС споруджуватиметься на умовах повної відповідальності генерального підрядчика.
Для будівництва першої Білоруської АЕС вибраний проект АЕС-2006 ВАТ "Санкт-петербурзький Атоменергопроект". За цим проектом в даний час будується Балтійська АЕС. У проект закладений максимальний розрахунковий землетрус (МРЗ) 7 балів за шкалою MSK-64, а також захист від різноманітних зовнішніх дій.
Для розміщення станції обрано Островецький майданчик у Гродненській області.
28 листопада 2008 р. уряд Білорусі звернувся до уряду Російської Федерації з посланням, в якому відзначтв, що білоруські фахівці віддають перевагу російському проекту АЕС, і запропонував приступити до реалізації даного проекту. 28 травня 2009 р. в Мінську було підписано міжурядову угоду про співпрацю в області використання атомної енергії в мирних цілях. 15 березня 2011 р. в Мінську в ході засідання ради міністрів Союзної держави було підписано міжурядову угоду про співпрацю в будівництві на території Білорусі атомної електростанції.
Державна корпорація "Росатом" об'єднує більше 270 підприємств і наукових організацій, в числі яких всі цивільні компанії атомної галузі Росії, підприємства ядерного збройного комплексу і єдиний в світі атомний криголамний флот. Росатом має провідне положення на світовому ринку ядерних технологій, займає перше місце в світі по кількості одночасно споруджуваних за кордоном АЕС.
ЗАТ "Атомстройекспорт" (ЗАТ АСЕ) - провідна інжинірингова компанія держкорпорації "Росатом" з будівництва об'єктів ядерної енергетики за кордоном. В даний час "Атомстройекспорт" є підрядчиком, що виконує контракти по спорудженню, зокрема "під ключ", одночасно п'яти атомних енергоблоків за кордоном і, крім того, єдиним підприємством цього профілю, що вже володіє референтними блоками АЕС нового покоління (Тяньванська АЕС в Китаї).
Проект АЕС-2006 - це сучасний проект атомної електростанції покоління 3+. Проект розроблений Санкт-петербурзьким "Атоменергопроектом". В даний час на основі АЕС-2006 вже споруджуються Ленінградська АЕС-2 і Балтійська АЕС. У проекті АЕС-2006 застосовано чотири активні канали систем безпеки, дублюючі один одного, пристрій локалізації розплаву, систему пасивного відведення тепла з-під оболонки реактора і систему пасивного відведення тепла від парогенераторів, систему видалення водню, подвійну захисну оболонку будівлі реактора та інші технічні рішення. Жодна із станцій, що діють у світі, не оснащена подібною конфігурацією систем безпеки.