ua en ru

Росія готова передати Україні понад 20 військових кораблів з Криму, - джерело

Росія готова передати Україні понад 20 військових кораблів з Криму, - джерело Фото: РФ планує повернути Україні 20 кораблів

Поки російські військові забезпечують безпеку українських суден

Росія готова передати українським військовим понад 20 кораблів, що знаходяться в Криму, коли буде прийнято відповідне рішення. Про це заявив сьогодні журналістам джерело в головному штабі ВМФ РФ, передає агентство "Крыминформ".

"Як тільки буде досягнутий мир і прийнято рішення, ми виведемо понад 20 українських кораблів в нейтральні води для передачі представникам ВМСУ (Військово-морським силам України - ред)", - сказав він.

За його словами, українські кораблі знаходяться в пунктах дислокації Чорноморського флоту Росії, повністю ізольовані і не залучаються до його повсякденній діяльності, а російські військові забезпечують їх безпеку. Джерело уточнило, що Україна отримала 45 з 66 кораблів і судів.

"Всього на території Криму до березня 2014 р. перебувало 70 плавзасобів України, але кілька судів були утилізовані на початку березня 2014 р. за рішенням українського військового відомства", - пояснив він.

Раніше повідомлялося, що в квітні минулого року Міноборони РФ призупинило передачу Україні озброєння і військової техніки з Криму, однак це не стосувалося кораблів і авіації. Станом на початок червня 2014 р. українські військові отримали 44 кораблі і судна. При цьому восени стало відомо, що "влада" Криму закріпили за собою частину кораблів і катерів, що входили раніше до складу ВМС України.

Нагадаємо, командувач Військово-морськими силами Збройних сил України віце-адмірал Сергій Гайдук заявив, що питання повернення Україні кораблів з анексованого Криму вирішується в політичній площині.