ua en ru

Росія екстрадує до України колишнього головного бухгалтера "Нафтогазу"

У Волгоградської області за клопотанням прокуратури судом ухвалено рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту і екстрадиції колишнього головного бухгалтера національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Марії Кушнір, повідомляє прес-служба прокуратури.

М.Кушнір була затримана у вересні 2010 р. співробітниками УФСБ Росії по Волгоградській області на території Кіровського району м. Волгограду. Як випливає з матеріалів, представлених правоохоронними органами України, М.Кушнір була виконуючою обов'язки директора Департаменту бухгалтерського обліку і звітності - головного бухгалтера НАК "Нафтогаз України". З використанням свого службового стану на користь третіх осіб вона підписала бухгалтерську документацію про оприбутковування належного газу RosUkrEnergo обсягом 11 млрд куб. м газу на суму 1,7 млрд дол. Тим часом, згідно даних "Нафтогазу України", документи, що послужили підставою для оприбутковування даної партії газу, посадовими особами компанії не оформлялися і не підписувалися.
Рішенням Стокгольмського арбітражного суду від 8 червня 2010 р. українська компанія повинна повернути швейцарському трейдеру вилучені 11 млрд куб. м газу і передати як неустойку ще 1,1 млрд куб. м.
М.Кушнір в Україні пред'явлено звинувачення за ч.2 ст.364 КК, що передбачає відповідальність за зловживання службовим положенням, що спричиняє важкі наслідки.
Постановою Кіровського районного суду м. Волгограду клопотання прокуратури задоволене. В даний час М.Кушнір знаходиться в слідчому ізоляторі №1 м. Волгограду і незабаром буде екстрадована на територію України.