ua en ru

Росія, Білорусь і Казахстан 17 грудня можуть підписати угоду про гармонізацію акцизів на тютюн і алкоголь до 2020 р

Росія, Білорусь і Казахстан 17 грудня 2012 р. можуть підписати міжурядову угоду про гармонізацію ставок акцизів на тютюн і алкоголь до 2020 р. Про це повідомив журналістам статс-секретар, заступник міністра фінансів РФ Сергій Шаталов. "У нас вже є пряме доручення до 17 грудня представити угоду. Можливо, 17 грудня глави держав її підпишуть", - сказав він.

Шаталов зазначив, що гармонізація ставок акцизів на тютюн і алкоголь не означає, що у трьох країн буде єдина система акцизного оподаткування, але в результаті ставки сильно не відрізнятимуться.

За його словами, починаючи з 2016 р. передбачається підвищувати ставки акцизів на міцний і слабкий алкоголь і тютюн в Росії темпами 10% щорічно, що означає уповільнення темпів індексації в порівнянні з попередніми роками. Заступник міністра пояснив, що уповільнення темпів індексації покликане якраз синхронізувати рівень акцизів з Білоруссю і Казахстаном, де в даний час ставки акцизів нижчі, ніж в РФ.

Шаталов нагадав, що в серпні 2012 р. Росія, Білорусь і Казахстан на рівні міністерств фінансів заздалегідь вже домовилися про гармонізацію ставок акцизів. "Коли все це вийшло на рівень урядів, все стало складніше", - додав він.

Читайте також: Україна ще не готова відповісти на питання про приєднання до МС, - Янукович