ua en ru

У Росії втричі зросла кількість екстремістів

У Росії втричі зросла кількість екстремістів Фото: за останні п'ять кількість засуджених за антиекстремістської 282-ю статтею зросла до 414 осіб

Велика частина засуджених - звичайні громадяни, справи яких не зацікавили ЗМІ

У 2015 році за антиекстремістською 282-ї статею Кримінального кодексу РФ були засуджені 414 осіб. Це в три рази перевищило кількість таких вироків у 2011 році (137 осіб), пише Gazeta.ru з посиланням на доповідь Центру економічних і політичних реформ (ЦЕПР).

Велика частина засуджених - звичайні громадяни, справи яких не зацікавили ЗМІ

Використовуючи статистику судового департаменту при Верховному суді експерти ЦЕПР підрахували, що в першу чергу зросла кількість засуджених за частиною 1 цієї статті - "збудження ненависті або ворожнечі .., вчинений з використанням інтернету". Якщо в 2011 році з таким формулюванням були засуджені 82 людини, то в 2015 році таких вироків було выненсено 369.


Автори доповіді виділили кілька основних груп засуджених за антиекстремістськими статтями. В першу чергу, це націоналісти. Також це люди, які не перебувають в націоналістичних групах, але засуджені за екстремістські гасла. Третя група засуджених - релігійні екстремісти, в основному ісламісти. Майже всі з них, прийшли до висновку експерти, входять в заборонену в Росії "Хізбут-Тахрір аль-Ісламі". У цю групу також потрапили засуджені "Свідки Єгови" і члени різних нетрадиційних християнських сект і атеїсти.

Четверта група - проукраїнські активісти, яких засудили за різкі висловлювання на підтримку України, засудження дій російської влади в Криму і Донбасі.

Нагадаємо, директор української бібліотеки в Москві на 3 місяці продовжили термін арешту.