ua en ru

У Росії судять колишнього військового за шпигунство на користь України

У Росії судять колишнього військового за шпигунство на користь України Десантний корабль "Зубр"

У Санкт-Петербурзі підходить до фіналу судовий процес по справі капітана 1-го рангу, колишнього співробітника ВАТ "51-й Центральний конструкторсько-технологічний інститут судноремонту" (51-й ЦКТИС) Владислава Нікольського, який звинувачується в шпигунстві на користь України, передає "Комерсант".

За версією слідства, Він передав в Україну технічну документацію з десантного корабля на повітряній подушці "Зубр" та каталог найменувань стандартів військових кораблів СРСР, зміст якого було засекречено в 2006 році.

Спочатку у кримінальній справі, порушеній у 2012 році за ст. 226.1 КК (контрабанда матеріалів, які можуть бути використані при створенні військової техніки), фігурували три людини - Владислав Нікольський, представник Феодосійського виробничого об'єднання "Море" (ФПО), де в часи СРСР було організовано виробництво "Зубрів", Василь Чорний і колишній співробітник 51-го ЦКТИСа В'ячеслав Родіонов. Приводом до уваги співробітників спецслужб стали контакти російських військових з представниками України, яка уклала контракт з Китаєм на постачання десантних кораблів проекту 958 "Бізон". За оцінкою фахівців, "Бізони" є злегка модернізованою копією "Зубрів". Оскільки після розпаду СРСР технічна документація на "Зубри" була вивезена з Феодосії, то, не виключено, що саме контракт з Китаєм міг стати поштовхом до пошуку росіян, здатних надати документацію по "Зубрам".

Родіонов, займаючи посаду начальника відділу технічної документації 51-го ЦКТИСа, з осені 2010 року по кінець 2011-го передавав інформацію на паперовому носії передбачуваному співучаснику Владиславу Нікольському. Далі, за неофіційними даними, вона була оцифрована, а потім військовий пенсіонер створив два поштові скриньки mail.ru і yandex.ru. Туди була завантажена технічна документація, що склала 10 тис. аркушів. Потім, як вважає слідство, військовий пенсіонер Нікольський вислав покупцеві SMS-повідомлення з логіном та паролем. Обидва скриньки були відкриті з комп'ютерів з українськими IP-адресами. За цю інформацію замовник, за оцінкою слідства, заплатив продавцям 200 тис. дол.

Восени 2014 року суддя міськсуду Петербурга Ольга Граудинь приступила до розгляду справи Владислава Нікольського, якому крім контрабанди в провину закидають ще й ст. 275 КК (державна зрада).

Захист капітана 1-го рангу не дає коментарів. Однак, за неофіційними даними, Владислав Нікольський відмовляється визнавати себе винним.

Нагадаємо, Хімкинський міський суд Московської області у вівторок засудив громадянина України Юрія Спаських до 3,5 років ув'язнення за спробу викрадення в Москві радника екс-президента України Віктора Януковича Андрія Портнова.