ua en ru

У Росії досі працює 40% усіх трудових мігрантів із України

У Росії досі працює 40% усіх трудових мігрантів із України Фото: трудові мігранти з України

На території Росії нині перебуває 2,1 млн українців працездатного віку

Росія разом із Польщею залишається країною, яку найчастіше відвідують українці: там працює до 40% усіх трудових мігрантів із України, причому кожен п'ятий - без будь-яких правових підстав ("Міграційний профіль України 2011–2015"). Про це йдеться у статті "Дзеркала тижня".

"Так, конфлікт на Сході позначився на лояльності українців до агресивного сусіда, з 2014 р. кількість наших співгромадян, які відвідують РФ, скорочується. 2013-го понад 6 млн українців відвідали РФ, 2015-го - уже трохи більше 4 млн. Але все одно це друга за відвідуваністю українцями країна", - йдеться у статті.

Нині, за даними Міграційної служби РФ, на території Росії перебуває 2,1 млн українців працездатного віку.

Як пише автор, останнє дослідження трудової міграції в Україні проводилося 2012-го Інститутом демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи і Держстатом. Мігрант, який шукає роботу в РФ, - це чоловік, переважно з сільської місцевості (понад 60%), зайнятий важкою фізичною працею, який часто працює нелегально (понад 20%) і виїжджає на заробітки на кілька місяців. Найчастіше - це житель однієї із західних областей (понад 70%).

Утім, експерти банківського сектора зазначають, що цього року лише 20-25% грошових переказів із РФ, через платіжні системи та картки, спрямовуються в західні області України.

Нагадаємо, спікер Верховної Ради Андрій Парубій ініціює розгляд у парламенті питання введення візового режиму з Росією.