ua en ru

В Росії прогнозують вичерпання запасів нафти через 28 років

В Росії прогнозують вичерпання запасів нафти через 28 років Фото: глава Мінприроди РФ Сергій Донський розповів про запаси нафти в країні

Без відкриття нових родовищ видобуток нафти в РФ почне знижуватися з 2020 року

Доведені запаси нафти в Російській Федерації складають 14 млрд тонн і при нинішніх темпах видобутку нафта в цій країні може закінчитися через 28 років, до 2044 року. Про це в інтерв'ю "Російській газеті" заявив міністр природних ресурсів і екології РФ Сергій Донський.

За словами Донського, запаси нафти в Росії складають близько 29 млрд тонн. Це обсяг, який теоретично можна витягти з надр.

"Видобуток сирої нафти (без газового конденсату) у 2015 році попередньо склав близько 505 мільйонів тонн. Якщо рахувати "в лоб" по цим цифрам, то відкритих запасів вистачить на 57 років", - зазначив Донський.

Проте при цьому він зазначив, що доведені запаси нафти, за оцінками експертів, становлять усього близько 14 млрд тонн.

"За доведеними запасами забезпеченість видобутку становитиме тільки 28 років... Без нових відкриттів видобуток традиційних запасів почне знижуватися вже з 2020 року. Зросте частка важкодобувної нафти, серйозно погіршиться економіка проектів. Саме тому геологорозвідку ми зупиняти не плануємо", - підкреслив Донський.

Нагадаємо, міністр економіки РФ заявив, що російська економіка адаптувалася до нафтових шоків.