ua en ru

У РФ запропонували другий закордонний паспорт для відвідування країн, які "не дружать"

У РФ запропонували другий закордонний паспорт для відвідування країн, які "не дружать" Фото: закордонний паспорт РФ

Другий закордонний паспорт може стати в нагоді при поїздках в Ізраїль і арабські країни

Федеральна міграційна служба (ФМС) РФ направила уряду пропозицію дозволити громадянам оформляти два закордонні паспорти. Про це повідомив глава ФМС Костянтин Ромодановський, передають "Известия".

За словами Ромодановського, в ФМС ідею обговорили і схвалили, а документи направили в уряд РФ. При цьому він зазначив, що громадяни РФ у два рази рідше стали звертатися за закордонним паспортом, але пов'язав це з переходом на 10-річні паспорти замість 5-річних.

"Він (другий закордонний паспорт, - ред.) може бути потрібен, коли перший паспорт застряг в посольстві для отримання візи, але потрібно виїхати в іншу країну. Ще буває, що часто подорожуючим людям ставити візи вже нікуди, хоча паспорт ще діє", - пояснила голова комісії Громадської палати РФ з розвитку громадської дипломатії та підтримки співвітчизників за кордоном Олена Сутормина.

За словами віце-президента Асоціації туроператорів Росії Володимира Канторовича, другий закордонний паспорт може допомогти тим, хто не може в'їхати в яку-небудь країну через наявність штампа іншого недружньої держави.

"При відвідинах деяких країн, які не дружать, він може стати в нагоді: Північний Кіпр і Кіпр, Саудівська Аравія та Ізраїль. Загальних електронних баз у них немає", - додав він.

Нагадаємо, оформлення закордонного паспорта для українців за кордоном може зайняти до 3 місяців.