ua en ru

В РФ пропонують ввести кримінальну відповідальність за ввезення санкційних товарів у великому обсязі

В РФ пропонують ввести кримінальну відповідальність за ввезення санкційних товарів у великому обсязі Фото: санкції проти РФ (РБК-Україна)

За порушення заборони передбачено позбавлення волі на термін від 3 до 12 років

У Росії Міністерство фінансів запропонувало ввести кримінальну відповідальність за ввезення в країну санкційних товарів у великому обсязі. Про це йдеться у відповідному законопроекті, який підготовлено міністерством і розміщено на федеральному порталі проектів нормативних правових актів.

На думку міністерства, в даний час "особливого значення набуває необхідність підвищення відповідальності недобросовісних осіб за ухилення від дотримання відповідних заборон і обмежень". У відомстві впевнені, що подібна норма дозволить "підвищити ефективність протидії контрабанді окремих видів стратегічно важливих товарів і ресурсів, зокрема лісоматеріалів".

Таким чином, уряд пропонує прирівняти ввезення продуктів, що потрапляють під обмеження, до нелегального ввезення в країну отруйних, вибухових і радіоактивних речовин.

За порушення цієї заборони при ввезенні чи вивезенні з країни санкційних товарів, вартість яких перевищує 1 млн рублів, передбачено позбавлення волі на строк від трьох до семи років зі штрафом у розмірі до 1 млн рублів.

При цьому покарання для посадової особи може скласти від 5 до 10 років позбавлення волі зі штрафом до 1 млн рублів, для організованої групи - від семи до 12 років позбавлення волі зі штрафом у розмірі до 1 млн рублів.

Нагадаємо, через санкції ЄС і США в Росії створять спеціальний банк з обслуговування оборонно-промислових компаній.