ua en ru

У Росії через санкції США створять банк для роботи з ОПК

У Росії через санкції США створять банк для роботи з ОПК Фото: прапор РФ (flickr.com/moscow-live)

Основним кандидатом на роль спеціалізованого банку стала Російська фінансова корпорація

У Росії створять спеціальний банк по обслуговуванню оборонно-промислових компаній. Про це повідомляє "Комерсант", посилаючись на джерела, близькі до уряду і адміністрації президента РФ.

Основним кандидатом на роль спеціалізованого банку з обслуговування оборонно-промислового комплексу (ОПК) стала Російська фінансова корпорація (РФК), яка на 100% належить "Рособоронекспорту" (входить в "Ростех"). Крім РФК також розглядаються Связь-банк і Новикомбанк. За словами джерел, вибір повинен бути зроблений до кінця року.

Як зазначає видання, виділення спеціального банку для ОПК з'явилося через високий ризик посилення санкцій з боку США, які можуть відітнути від роботи з оборонними підприємствами держбанки.

РФК повідомили про готовність обслуговувати підприємства ОПК. У той же час у банку повідомили, що питання про призначення банку для такого обслуговування поки не обговорювалося. В Мінфіні, "Ростехе", "Рособоронекспорт", Ощадбанку і ВТБ відмовилися від коментарів.

Також повідомляється, що ідея створення "банку для оборонки" опрацьовується з моменту підписання президентом США Дональдом Трампом закону "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA) на початку серпня. Відповідно до одного з положень цього закону, санкції можуть бути накладені на будь-яку особу, яка здійснює "істотні транзакції" з російськими військовими. Ліміти за такими транзакціями повинні бути встановлені протягом 180 днів з моменту підписання закону.

Нагадаємо, у Держдепі США пояснили затримку у виконанні санкцій проти Росії.