ua en ru

У Росії планують ввести національну криптовалюту

У Росії планують ввести національну криптовалюту Фото: обмінювати рублі чи іншу валюту на криптовалюту компанії і громадяни зможуть на спеціальних електронних майданчиках

При цьому передбачається скасувати обіг всіх інших валют

У Росії може з'явитися національна регульована криптовалюта. При цьому буде скасовано обіг всіх інших валют. Про це повідомляє "Комерсант", посилаючись на Росфінмоніторинг.

Передбачається, що емісія кріптовалюти буде регулюватися, емітенти - ліцензуватися, правила обміну - регламентуватися, а анонімність платежів в ній зведена до мінімуму. Це, вважають у Росфінмоніторингу, застрахує від ризиків використання криптовалюти в тіньових схемах, захистить права сумлінних споживачів, а також, можливо, здешевить фінансові трансакції, але закриє доступ до передових світових розробок.

Як пише видання, зараз відомство веде консультації із зацікавленими сторонами. Законопроекту поки що немає, але ідея введення криптовалюти обговорюється з представниками банків, на зустрічі в Мінфіні і ЦБ.


Крім цього, розглядаються такі основні принципи. Зокрема, регульована російська криптовалюта не повинна бути безэмиссионной (тобто не просто генеруватися комп'ютером за певним алгоритмом як біткоін - без чиєї-небудь правової відповідальності за процес) - у неї буде емітент з правами і обов'язками. Ним можуть бути "фінансові організації, яким буде довірено емісія криптовалют". У Росфінмоніторингу припускають, що ця діяльність буде ліцензована.

Обмінювати рублі чи іншу валюту на криптовалюту компанії і громадяни зможуть в так званих обмінниках - на спеціальних електронних майданчиках - за регламентованими правилами. Особистість,яка здобуває криптовалюту, обов'язково буде ідентифікуватися, "щоб звести до мінімуму анонімні перекази".

Нагадаємо, біткоін може стати новою японською валютою.