ua en ru

У Росії відкинули "план Расмуссена" з урегулювання ситуації на Донбасі

У Росії відкинули "план Расмуссена" з урегулювання ситуації на Донбасі Фото: Олексій Пушков (YouTube)

Олексій Пушков заявив, що це план не запрацює, якщо буде реалізовуватись на умовах Києва

План з урегулювання ситуації на Донбасі, запропонований колишнім генсеком НАТО Андерсом Фогом Расмуссеном, не запрацює, якщо буде реалізовуватись на умовах Києва. Про це заявив член Ради Федерації Федеральних зборів Росії Олексій Пушков в інтерв'ю DW.

"Київ же хоче все й одразу. Ми з цим не погоджуємося", - сказав політик у кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки.

На думку Пушкова, місію необхідно погодити з так званими "ДНР" та "ЛНР".

"Якщо це план, який передбачається на всій території Донбасу, він не спрацює. Миротворці їдуть туди встановлювати мир, а не воювати", - нагадав російський сенатор.

За його словами, Москва наполягатиме на запровадженні миротворчої місії для захисту Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

"Ми маємо рухатися повільно, спочатку ввести миротворців, які допоможуть ОБСЄ виконувати їхню місію. Київ хоче забагато і зарано", - підсумував Пушков, який раніше очолював комітет Держдуми РФ у закордонних справах.

У представленій на Мюнхенській конференції з безпеки доповіді, за дорученням колишнього генсека НАТО, радника президента України Петра Порошенка Андерса Фога Расмуссена йдеться, що для врегулювання конфлікту на Донбасі ООН має відправити в Україну до 24 тисяч миротворців та поліцейських.

План передбачає участь у складі місії "блакитних шоломів" військових із країн, що не входять до НАТО, як-от Швеція, або інших держав, що мають досвід миротворчих операцій, як-от Бразилія.

У вересні 2017 року російський президент Володимир Путін запропонував відправити "блакитні шоломи" в регіон виключно для гарантування безпеки спостерігачів ОБСЄ. Київ виступає за те, щоб миротворці були розміщені по всій зоні конфлікту, включно з непідконтрольною Україні ділянкою українсько-російського кордону.

Нагадаємо, раніше колишній командувач силами США у Європі Бен Ходжес розповів, із кого має складатися місія ООН на Донбасі.