ua en ru

Місія ООН не повинна закріпляти російські "перемоги" в Україні, - Ходжес

Місія ООН не повинна закріпляти російські "перемоги" в Україні, - Ходжес Фото: Бен Ходжес (twitter.com-Lithuania in NATO)

Екс-командувач силами США в Європі висловився щодо миротворців для Донбасу

Колишній командувач силами США у Європі Бен Ходжес розповів, із кого має складатися місія ООН на Донбасі. Про це він сказав в інтерв'ю DW.

"Я вважаю, що для введення миротворчих військ можуть ухвалити угоду на кшталт мінської. Це було би шансом. Українських солдатів убивають щотижня, люди дістають поранень, ми хочемо це припинити. Але хочемо зробити це таким чином, щоби не закріпляти російські "перемоги" в Україні", - сказав він.

Головне тут, на думку генерала, мати війська, яким довіряють, тому необхідно обрати правильні країни, професійні, боєздатні, сильні.

"Подивіться на сміливих чоловіків і жінок із моніторингової місії ОБСЄ, під яким тиском вони перебувають. Тож необхідно переконатися, що якщо буде якась миротворча місія або місія з виконання угоди, вона буде здатна протистояти цьому", - вважає Ходжес.

Також, за його словами, мають бути дуже чіткі правила залучення до місії, чітка командна структура, "а не просто люди, які хочуть до "блакитних шоломів".

"Інакше це зовсім не допоможе ситуації. Це мають бути країни, що не входять до НАТО. Якісні військові можуть бути, наприклад, зі Швеції або Фінляндії", - припустив американський генерал.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Швеція у разі потреби готова надати свої війська для миротворчої місії ООН на сході України, якщо Росія і Захід погодяться.