ua en ru

У Росії залишається дуже мало часу для вирішення українського питання, - політолог

У Росії залишається дуже мало часу для вибору тактики дій по відношенню до України, оскільки восени можуть з'явитися нові осередки нестабільності в інших зонах стратегічних інтересів Москви: в листопаді пройдуть президентські вибори в Білорусі та Киргизстані. Про це заявив голова Інституту української політики Кость Бондаренко під час круглого столу "Ситуація на Донбасі чи потрібен "третій Мінськ"?", який пройшов сьогодні в Києві.

На думку експерта, це два ключових моменти з точки зору Росії і два потенційні вогнища, в яких можуть виникнути такі ж процеси, які переживала Україна півтора роки тому.

"Росія це розуміє, і також розуміє, що необхідно до цього моменту щось вирішити не тільки з Україною, але і з Заходом", - вважає Бондаренко.

Політолог також розповів, що в Росії не відмовилися від ідеї так званої "другої Ялти" і "другого Потсдама".

"Наскільки я знаю, у Росії знайдеться кілька неординарних ходів, які готовий запропонувати Путін тій же Європі і тим же США найближчим часом і запустити процес нового перерозподілу сфер впливу у світі. Поки що Захід на це не йде, але в головах російських політиків і експертів термін "друга Ялта" намертво засів, і вони ним живуть", - сказав голова Інституту української політики.

Політолог також вважає, що в нинішній ситуації дуже багато чого залежить від української сторони у переговорах з Росією за участю міжнародного співтовариства - як на вищому політичному рівні, так і в рамках роботи тристоронньої контактної групи.

"Українська сторона представлена дійсно сильним переговірником Леонідом Кучмою. Я вважаю, що в даній ситуації немає іншої людини, яка могла б настільки адекватно вести переговори і бути прийнятою усіма сторонами, оскільки до нього з повагою ставляться як в Україні, так і в деякій мірі в самопроголошених республіках, в Росії і на Заході. В даній ситуації саме це я вважаю серйозним моментом. Зокрема, Кучма є людиною, до якого з належною повагою ставиться той же Путін, який без всякого поваги ставився до будь-якого іншого українського Президента упродовж останніх десяти років", - заявив експерт.

Політолог також зазначив, що в нинішній ситуації варто говорити про те, що контактна група Мінського формату сьогодні повинна перейти до секторальних дій - дій в окремих напрямках.

"Необхідно почати створювати комісії та групи по втіленню окремих пунктів Мінських угод", - заявив Бондаренко.

Нагадаємо, що вчора ввечері відбулися переговори учасників Тристоронньої контактної групи з представниками самопроголошених ДНР і ЛНР у форматі відеоконференції. У роботі групи вперше взяв участь новий представник Росії, посол з особливих доручень Азамат Кульмухаметов. В рамках роботи Тристоронньої контактної групи Україну представляв другий Президент України Леонід Кучма.

Учасники зустрічі обговорили подальше виконання ключових пунктів Мінських домовленостей - припинення вогню, відведення важких видів знарядь, звільнення незаконно утримуваних осіб

Українська сторона закликала якомога швидше запустити роботу підгруп щодо безпеки, політичним, економічним і гуманітарним складовим Мінського угоди.

Також раніше, за повідомленням прес-служби МЗС РФ, Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров і Державний секретар США Джон Керрі в ході телефонної розмови обговорили створення робочих підгруп Контактної групи і висловили підтримку якнайшвидшого початку практичної роботи чотирьох робочих підгруп з метою неухильного виконання сторонами всіх положень Мінських домовленостей.