ua en ru

У Росії опублікували можливу відповідь на підсумки розслідування щодо МН17

У Росії опублікували можливу відповідь на підсумки розслідування щодо МН17 Фото: "Алмаз-Антей" і Bellingcat обмінялися звинуваченнями

Глава Bellingcat назвав так звану відповідь "Алмаз-Антея" на своє розслідування "вбогою балаканиною"

У російській "Новой газете" в середу, 14 вересня, був опублікований текст, який, згідно із заявою видання, ймовірно може лягти в основу офіційної реакції Росії на результати розслідування прокуратури Нідерландів катастрофи малайзійського Boeing на Донбасі влітку 2014 року.

Як повідомило видання, текст був підготовлений фахівцями російського концерну "Алмаз-Антей", що спеціалізується на виробництві озброєння ППО і проектує у тому числі ракети класу "земля - повітря".

У доповіді, підписаній представником концерну Михайлом Малишевським, ставляться під сумнів висновки у підсумковому звіті журналістської групи Bellingcat, що стосуються критики російського концерну.

"У своєму підсумковому звіті, що претендує на істину в останній інстанції, Bellingcat присвятив концерну цілих два розділи: "Версія "Алмаз-Антея" і "Неправдиві заяви щодо запуску ракети". Критика і звинувачення починаються вже з найперших рядків. Давайте спробуємо розібратися з претензіями Bellingcat", - йдеться в тексті документа.

Крім Bellingcat, в тексті висловлюються претензії до сюжету голландського телеканалу RTL, в якому було згадано "нову російську ракету" 9М38М1.

Зокрема зазначається, що в сюжеті "забули вказати силует ракети 9М38, попередниці 9М38М1", яку практично неможливо відрізнити "навіть фахівцеві".

У документі наголошують, що ракети типу 9М38/9М38М1 є в арміях багатьох країн, у тому числі і в Україні.

Крім того представник концерну Малишевський спростовує заяви групи Bellingcat про неправдоподібні і суперечливі висновки концерну "Алмаз-Антей" про те, що характер пошкоджень фрагментів конструкції малайзійського Boeing 777 може відповідати лише певному типу ракет.

Відповідь Bellingcat на доповідь "Алмаз-Антея"

Пізніше на сайті "Нової газети" з'явилася відповідь міжнародної експертно-журналістської групи Bellingcat на доповідь "Алмаз-Антея", в якій керівник групи Еліот Хіггінс назвав критику російського концерну на свою адресу "вбогою балаканиною".

Зокрема, що стосується місця запуску, Bellingcat стверджує, що чітко розповів про помічені ним невідповідності в датах і розрахунках, а також про інше можливе місце запуску - селище Зарощенське.

Експерти Bellingcat відзначили, що версія "Алмаз-Антея" про місце запуску ракети не має жодних прямих доказів і не підтверджується свідченнями очевидців.

Зазначимо, у червні 2015 року концерн "Алмаз-Антей" представив свою версію катастрофи Boeing. За даними експертів концерну, пасажирський літак збила ракета 9М38М1, випущена з ЗРК "Бук-М1".

Автори доповіді наполягали, що ракета не була запущена зі Сніжного, яке контролювалося так званими ополченцями.

Нагадаємо, німецькі спецслужби звинуватили ФСБ у спробі викрасти звіт про катастрофу MH17 на Донбасі.