ua en ru

У Росії оскаржили в суді указ Путіна про засекречування військових втрат

У Росії оскаржили в суді указ Путіна про засекречування військових втрат Фото: Верховний суд РФ

Заявниками виступили юристи та журналісти

Група юристів оскаржила у Верховному суді Росії указ Президента Росії Володимира Путіна про засекречування даних за загиблими в мирний час військовослужбовцям. Про це повідомляють російські ЗМІ.

Про намір звернутися до суду раніше заявляв адвокат Іван Павлов, який очолює об'єднання «Команда 29», що виступає за свободу інформації в Росії.

"Ми вважаємо, що Президент не мав права засекречувати цю категорію інформації, це просто виходить за рамки його повноважень", - сказав адвокат.

Павлов також зазначив, що розширити перелік відомостей, що становлять держтаємницю, може тільки федеральний закон. Крім того, за словами заявників, указ Путіна суперечить положенню закону, який забороняє засекречувати відомості про надзвичайні події.

За його словами, про те, чи буде Верховний суд розглядати справу чи ні, стане відомо протягом восьми днів: у суду є три дні на реєстрацію заяви і ще п'ять, щоб призначити засідання або придумати привід для відмови у розгляді цієї справи. Якщо буде прийнято рішення про те, що справа буде розглянута, це повинно відбутися протягом трьох місяців.

Нагадаємо, Президент Російський Федерації (РФ) Володимир Путін засекретив втрати особового складу Міністерства оборони Росії в мирний час в період проведення спеціальних операцій.

Пізніше прес-секретар Президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що підписання указу не пов'язане з подіями в Україні і не означає, що найближчим часом планується проведення таких операцій.