ua en ru

У Росії курс долара на біржі впав нижче 54 руб. вперше з початку року

У Росії курс долара на біржі впав нижче 54 руб. вперше з початку року

Курс долара на Московській біржі вперше з початку 2015 р. опустився нижче позначки 54 руб., передає РБК.

На 11:10 за київським часом курс долара знизився до 53,422 руб., що більш ніж на 1,5 руб. нижче рівня закриття торгів 7 квітня 2015 р. Це найменший показник із 26 грудня 2014 року, коли курс долара опускався до 51,667 руб.

Курс євро на Московській біржі сьогодні впав нижче 59 руб., опустившись на мінімумі до 58,058 руб., що на 1,48 руб. нижче рівня закриття торгів 7 квітня.

Однією з причин зміцнення рубля аналітики називають стабільність цін на нафту. У ході сьогоднішніх торгів на біржі ICE вартість ф'ючерсів на нафту марки Brent з поставкою у травні 2015 р. коливається між 58 і 59 дол. за барель.

"Вважаємо, що поки на ринку відсутні чинники для корекції рубля. Висока ймовірність того, що ціни на нафту можуть протестувати рівень у 60 дол./бар. Може надати рублю новий сильний імпульс для зміцнення. Ми не виключаємо, що курс долара може протестувати рівень 52-53 руб. в короткостроковій перспективі", - зазначив аналітик "Промсвязьбанку" Олексій Єгоров.

Начальник дилінгового центру Металлінвестбанка Сергій Романчук пояснює різке падіння долара продовженням загального тренду на зміцнення рубля. "Нічого суттєвого, що можга б вплинути так на динаміку валют, не відбулося. Це просто продовження багатоденного тренда на зміцнення рубля, який став досить стійким", - говорить Романчук.

З ним згоден керівник трейдингу на валютному ринку ФГ БКС Олександр Мюльбергер: рубль продовжує впевнено зміцнюватися при досить стабільною ціною на нафту, говорить він.

Романчук вважає, що зміцнення рубля продовжиться і долар може опуститися до позначки 50.

"Минулого року, коли рубль різко слабшав, ми бачили, що на ринку, крім тих, кому дійсно потрібні була валюта (наприклад, для погашення зовнішнього боргу), купували долар й інші. Наприклад, населення злякавшись знецінення своїх заощаджень, купило 20 млрд дол. протягом жовтня. Зараз, коли розвивається тренд на зміцнення рубля, вони також можуть приєднатися і своїми діями підтримати національну валюту", - говорить Романчук.

"У найближчі дні у рубля є чудові шанси для подальшого зміцнення по основних валютних парах у відсутності негативних новин. На наш погляд, долар знизиться до відміток у 53-53,5 руб. В найближчі дні, євро буде рухатися в тандемі. Але негативні новини з ринку нафти здатні дуже швидко перервати дану тенденцію", - говорить фахівець відділу довірчого управління "КИТ Фінанс брокер" Юрій Архангельський.

Офіційний курс долара, встановлений з 8 квітня 2015 р. ЦБ РФ, становить 55,3328 руб., офіційний курс євро - 60,4124 руб.

Нагадаємо, курс євро на Московській біржі вперше більш ніж за чотири місяці опустився нижче позначки 59 руб.