ua en ru

У Росії щомісяця стають банкрутами більше 1 тис. компаній

У Росії щомісяця стають банкрутами більше 1 тис. компаній Фото: у Росії збільшується кількість компаній-банкрутів

Найбільше число таких фірм у сфері будівництва, комерційних послуг і рітейлі

У Росії більше 1 тис. компаній щомісяця стають банкрутами, що на 15% перевищує рівень перед кризою 2013 року. Про це пише Doutsche Welle.

Більше число банкрутств спостерігається в сфері будівництва, комерційних послуг і рітейлі. У той же час, компанії, залучені в імпортозаміщення і не мають конкурентів, продовжують успішно працювати.

За підсумками 2016 року, число банкрутств у російській економіці знизилася на 3,4% відносно 2015 року Однак з настанням 2017 року кількість банкрутів не знизилася, а залишилося на минулорічному рівні.

На думку експертів, опитаних виданням, велике число банкрутств свідчить про неефективність проведеної економічної політики.

Серед головних причин розорення компаній, експерти відзначають зниження попиту на продукцію, а також неконкурентоспроможність багатьох виробників.

Крім того, причинами банкрутства стають низький споживчий попит, висока ключова ставка ЦБ, від якої залежать ставки за кредитами в комерційних банках і зростання простроченої заборгованості компаній (в 2016 році вона зросла на 67,4% порівняно з 2014 роком) і стагнацію інвестицій в основний капітал (зниження на 11%).

Найбільше число банкрутств у Росії відбувається в трьох сферах: оптової і роздрібної торгівлі (3,089 тис. випадків за 2016 рік), будівництві (2,381 тис.) та надання комерційних послуг (2,157 тис.).

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін заявив, що санкції Заходу мінімально вплинули на економіку країни.