ua en ru

Россільгоспнагляд пригрозив Україні санкціями за реекспорт рослинної продукції з ЄС

Федеральна служба з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд) звернулася до Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України (Держветфітослужба) з проханням до 21 жовтня 2014 р. надати інформацію, що підтверджує українське походження експортованої з України у РФ рослинної продукції.

Федеральна служба з ветеринарного і фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд) звернулася до Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України (Держветфітослужба) з проханням до 21 жовтня 2014 р. надати інформацію, що підтверджує українське походження експортованої з України у РФ рослинної продукції. Про це повідомляє прес-служба російського відомства.

Для цього в Россільгоспнагляді розраховують отримати від українських колег інформацію про обсяги вирощеної в поточному році в Україні рослинної продукції і площі, зайняті під окремі культури в кожній області України, а також надати інші переконливі гарантії українського походження рослинної продукції, що поставляється Україною в Росію.

Крім того, Россільгоспнагляд вказав на необхідність супроводу кожної партії рослинної продукції сертифікатами походження і обов'язковою наявністю маркування на упаковці.

"У разі реекспорту комерційних партій продукції з третіх країн Україною в Росії, необхідно їх супровід завіреною копією або оригіналом фітосанітарного сертифіката, за якими така продукція надійшла на Україну. При відмові української сторони від виконання таких вимог або ненадання такої інформації щодо кожної партії продукції, Россільгоспнагляд залишає за собою право ввести додаткові захисні заходи у вигляді тимчасових обмежень на ввезення рослинної продукції як з самої України, так і через її територію", - заявляють у російському відомстві.

Як заявляють у російському відомстві, такі заходи вжито у зв'язку з різким збільшенням обсягів продукції з України, а також неодноразовим виявленням випадків відсутності або навмисного видалення маркування на продукції.

На думку Россільгоспнагляду, це свідчить про неукраїнське походження, що може пояснюватися постачанням рослинних вантажів з Євросоюзу в обхід санкції РФ від 6 серпня 2014 р. про обмеження ввезення в Росію аграрної продукції з ЄС і США.

Нагадаємо, з 7 серпня 2014 р. Росія запретилана рік ввезення на свою територію з США, країн Євросоюзу, Канади, Австралії і Норвегії м'яса, риби, молока, сирів, овочів і фруктів.