ua en ru

Росспоживнагляд офіційно дозволив трьом українським підприємствам відновити поставки сиру в РФ

Росспоживнагляд офіційно дозволив трьом українським підприємствам відновити поставки сиру в Росію. Про це йдеться в заяві Росспоживнагляду.

"За результатами перевірок трьох молокопереробних підприємств України, а також розроблених заходів щодо усунення виявлених недоліків прийнято рішення про відновлення поставок сирів на російський ринок ТОВ "Гадячсир", АТ "Пирятинський сирзавод" та ПП КФ "Прометей" філії "Менський", - йдеться в повідомленні Росспоживнагляду.

Відомство відзначає, що з метою врегулювання ситуації і вироблення заходів щодо відновлення поставок сирів ряду українських виробників Росспоживнаглядом велися переговори з представниками Міністерства аграрної політики і продовольства України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. У період з 27 по 12 квітня 2012 р. комісіями Росспоживнагляду проведено інспектування підприємств ТОВ "Гадячсир", НП КФ "Прометей" філії "Менський сир" і АТ "Пирятинський сирзавод" на їх відповідність вимогам Федерального закону від 12 червня 2008 р. № 88 -ФЗ "Технічний регламент на молоко і молочну продукцію".

Крім того, повідомляється що в даний час планується проведення інспектування підприємства ПАТ "Дубномолоко".

Нагадаємо, з 7 лютого Росія ввела заборону на ввезення в країну сирів деяких українських виробників через те, що продукція не відповідає техрегламенту Росії на молоко і молочну продукцію. Повідомлялося, що до складу деяких видів українських сирів, що імпортуються в Росію, входять рослинні жири.

Раніше в Росспоживнагляді, зокрема, були незадоволені продукцією Пирятинського сирзаводу (Полтавська область), Великобурлуцького сироробного заводу (Харківська область), Звенигородського сироробного комбінату (Черкаська область), Охтирського сиркомбінату (Сумська область), ТОВ "Гадячсир", ТОВ "Техмолпром" (місто Гадяч, Полтавська область), виробничого об'єднання "Моліс" (Запорізька область), Хмельницької маслосирбази (Хмельницька область), Крижопільської філії ТОВ "Інтер Фуд" (Вінницька область).

Потім Росспоживнагляд офіційно оголосив про заборону поставок в РФ деяких видів сирів трьох українських виробників: Пирятинського сирзаводу (група "Молочний альянс"), "Прометея" (входить в Milkiland) і "Гадячсиру" ("Альміра").

Рішення Росії припинити імпорт українських сирів викликало перепалку в політичних колах. Заговорили навіть про можливу "продуктову війну" з Росією.

Зазначимо, згідно з даними "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ), Україна до 2011 р. експортувала на територію Російської Федерації 56 тис. т твердого сиру на суму 320 млн дол. Всього в минулому році було вироблено 139 тис. т твердого сиру.