ua en ru

Претензії Росспоживнагляду до продукції Roshen стосуються лише маркування, - "Укркондпром"

Росспоживнагляд не виявив порушень показників безпеки та якості в продукції Roshen, - "Укркондпром". 

Росспоживнагляд не виявив порушень показників безпеки та якості в продукції Roshen, - "Укркондпром". Про це йдеться на сайті "Укркондпрома".

Керівник Асоціації "Укркондпром" Олександр Балдинюк зазначив, що всі зауваження російського контролюючого органу звелися лише до маркування харчової цінності.

На його думку, це свідчить про відсутність претензій до показників якості та безпеки продукції українського підприємства з боку російської сторони.

Балдинюк зазначив, що, згідно з російським законодавством, порушення будь-яким підприємством вимог до маркування не є підставою для заборони ввезення всієї продукції цього підприємства на митну територію РФ.

"Федеральний закон РФ про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення визначає підставою для заборони загрози поширення інфекційних захворювань і масових отруєнь. Невірна інформація про харчової цінності, навіть якщо вона знайде підтвердження, не може привести до таких наслідків", - зазначив Балдинюк.

Керівник "Укркондпром" висловив сподівання, що заборона на ввезення продукції Roshen у РФ є непорозумінням, яке буде врегульовано в найкоротші терміни.

"Ми сподіваємося, що вже на цьому тижні відбудуться офіційні україно-російські переговори з цього приводу, в ході яких сторони домовляться про скасування заборони", - зазначив Балдинюк.

Глава Асоціації нагадав, що позапланові перевірки продукції Roshen були проведені компетентними органами Білорусі, Казахстану, Таджикистану та Молдови, які підтвердили відповідність української кондитерської продукції нормативним документам.

Нагадаємо, раніше Федеральна служба з нагляду у сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини РФ заявила, що більше 90% досліджених зразків виробів Roshen не відповідають нормам. Однак, згідно з повідомленням, основною причиною невідповідності кондитерських вироби є не виконання законодавства у сфері захисту прав споживачів (вимоги до маркування харчової продукції - невідповідність інформації про харчової цінності продукції, вказаної на етикетці).

Минулого тижня Росспоживнагляд заявив про наявність бензопірену в українській продукції компанії Roshen. У повідомленні відомства зазначалося, що в продукції цих фабрик, зокрема в нововведенні ними молочному шоколаді, виявлений здатний накопичуватися в організмі людини і володіє канцерогенними властивостями бензопірен. Після цього партнери Москви щодо Митного союзу Казахстан і Білорусія теж почали перевіряти вироби, проте незабаром відмовилися від претензій до якості української продукції.

У Міністерстві аграрної політики і продовольства України заявляли, що не мають претензій до якості продукції Roshen і починають переговори з російською стороною.

У свою чергу представники Roshen заявили, що виявлення у складі їхньої продукції бензопірену не може вважатися порушенням норм РФ, так як норм, що регламентують вміст цієї речовини в кондитерській продукції, не існує не тільки в Росії і Україні, але і в країнах ЄС.